Ange ditt sökord

Annons:

Kan det vara Rosacea?

Hej!
Jag är en tjej på 18 år som sedan 5 månader tillbaka haft problem med akne som inte vill ge med sig. Jag har alltid haft ganska fet/blandad hy och nån finne lite då och då, men nu är det annorlunda! Det började så att jag fick en varblåsa i överläppskanten, jag trodde till en början att det var herpes och behandlade med vectavir. Blåsan gick kort därefter bort och jag var besvärsfri i några veckor. Men sedan när jag började med p- piller för första gången så började allt fler blåsor dyka upp på olika ställen i ansiktet och min hud blev knottrig. På grund av detta fick jag sluta med pillerna, men det har inte blivit bättre än och det har nu gått 3 månader sen jag slutade med dom. Jag har fått en ökad rodnad i ansiktet (på kinderna och över näsan) och det är precis som ansiktet blossar upp vid olika tillfällen. Och då blir jag alldeles röd över näsan och på kinderna. Jag har även sett att jag fått fler brustna blodkärl under ögat. Blåsorna och knottrorna sitter mest mellan ögonbrynen, hakan, kinderna. Kan det vara så att jag drabbats av Rosacea? Själv trodde jag inte det var möjligt att få det i min ålder? Hur behandlar man det isåfall? Skulle vara tacksam för svar så att jag slipper gå runt och vara orolig!
Tack på förhand.

På din beskrivning låter det mer som Rosacea än akne. Det är ovanligt med Rosacea i din ålder men det förekommer. Man brukar börja med lokalbehandling med 1% metronidazolkräm. Om inte detta hjälper får man pröva tablettbehandling med tetracyklin. Läs flera tidigare svar om Rosacea.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 januari, 2004 Publicerad: 22 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: