Ange ditt sökord

Annons:

Kan det vara psoriasis?

Jag har ända sedan 15-årsåldern haft problem med klåda i öronen. Om jag kliar kan det lossna stora hudsjok. Det har hänt att det blivit sårigt. Jag har fått utskrivet ett kortisonpreparat som hjälper tillfälligt, men symtomen har aldrig försvunnit helt. Jag har tidigare trott att det har med min Morbus Crohn att göra, som ju kan drabba många slemhinnor i kroppen.

Nu har jag fått samma problem på min högra armbåge, emellanåt även den vänstra. Besvären uppstod några veckor innan mitt bröllop, en stressig och jobbig tid med andra ord. Huden är röd och irriterad. Om jag kliar lossnar det stora hudflagor. För det mesta sitter de ganska löst, men ibland blir jag sårig. Jag har behandlat med receptfri kortisonsalva och mjukgörande kräm, och det hjälper – för stunden. Jag har även haft besvär i ryggslutet, men de försvann efter behandling med kortison.

Det låter som psoriasis, men vi har mig veteligen inte psoriasis i släkten och jag är fundersam på grund av att det kliar. Kan det vara psoriasis?

Hej!
Ja det låter som psoriasis. Ärftligheten vid psoriasis är inte helt klarlagd, och det är inte alls alltid man kan peka på att någon annan släkting har psoriasis. Du bör be om en remiss till hudläkare som kan ställa diagnosen och ge lite mer effektiv behandling!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 januari, 2004 Publicerad: 26 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: