Ange ditt sökord

Annons:

Kan cortison ge upphov till hudcancer?

Hej! Jag har böjveckseksem och använder hydrocortison 1%, nu har jag fått höra att cortison kan ge upphov till hudcancer. Stämmer detta? Jag undrar också vad mina eksem kan orsakas av? Jag har märkt att de ibland har uppkommit under stressiga perioder. Jag har nu precis börjat jobba (känner dock ingen stress nu) och de har blossat upp igen. Känns inte kul att gå med dessa hela sommaren.

Böjveckseksem har en ärftlig belastning och man har sett att huden är torrare än normalt med en lägre fetthalt än normalt. Detta gör huden mer känslig för olika påfrestningar som vinterkyla, torr luft, infektioner, stress mm.
Av barn som får ett böjveckseksem blir de flesta bättre/bra i tonåren men ca 10-15% har kvar sina eksembesvär upp i vuxenlivet i varierande svårighetsgrad. Grundbehandlingen är mjukgörande krämer för att återställa fukt-/fett-balansen i huden. Fungerar inte detta är kortisonkrämer förstahandsbehandling. Mycket har jag hört om kortisonkrämer, men nån risk för hudcancerutveckling finns det inte.
Ibland ger man dock ljusbehandling till eksempatienter, men detta har en viss ökad risk för hudcancerutveckling (sk skivepitelcancer och basaliom, dock ej malignt melanom).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: