Ange ditt sökord

Annons:

Kan cortison ge upphov till hudcancer?

Hej! Jag har böjveckseksem och använder hydrocortison 1%, nu har jag fått höra att cortison kan ge upphov till hudcancer. Stämmer detta? Jag undrar också vad mina eksem kan orsakas av? Jag har märkt att de ibland har uppkommit under stressiga perioder. Jag har nu precis börjat jobba (känner dock ingen stress nu) och de har blossat upp igen. Känns inte kul att gå med dessa hela sommaren.

Böjveckseksem har en ärftlig belastning och man har sett att huden är torrare än normalt med en lägre fetthalt än normalt. Detta gör huden mer känslig för olika påfrestningar som vinterkyla, torr luft, infektioner, stress mm.
Av barn som får ett böjveckseksem blir de flesta bättre/bra i tonåren men ca 10-15% har kvar sina eksembesvär upp i vuxenlivet i varierande svårighetsgrad. Grundbehandlingen är mjukgörande krämer för att återställa fukt-/fett-balansen i huden. Fungerar inte detta är kortisonkrämer förstahandsbehandling. Mycket har jag hört om kortisonkrämer, men nån risk för hudcancerutveckling finns det inte.
Ibland ger man dock ljusbehandling till eksempatienter, men detta har en viss ökad risk för hudcancerutveckling (sk skivepitelcancer och basaliom, dock ej malignt melanom).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!