Ange ditt sökord

Annons:

Kan alkohol ge allergi ?

Hej
Min fråga kanske låter konstig, självklart är det ju inte bra med alkohol men i mitt fall kan det räcka med några centiliter starksprit eller motsvarande för att jag skall få röda utslag, framförallt på fötterna och smalbenen. Utslagen visar sig ganska omgående efter någon timma. De är ofta symmetriska på båda fötterna och uppträder i grupper. Utslagen har olika storlek max några milimeter. De är blodröda första dygnet och mattas sedan av för att efter ca 5 dagar vara helt borta. Är det endast blodkärlen som reagerar våldsamt och i såfall varför ? och varför just på fötterna ? Som tur är kliar de inte men de ser hemska ut. Kan det vara tecken på någon organsjukdom alternativt allergi ? Tilläggas bör att jag konsumerar inte mer alkohol än genomsnittet. Detta fenomen har kommit sista halvåret.

Svar till signaturen Andreas.
Jag har försökt leta i litteraturen för att se om jag kunnat hitta något liknande som du beskrivit,men det var svårt. Alkohol som dryck är inte känt att ge allegi vilket beror på den kemiska strukturen för alkohol.Däremot är det väl känt att alkohol vidgar blodkärlen i huden och därigenom försämrar en rad hudsjukdomar såsom psoriasis eksem och rosacea. Alkohol ger ofta ökad klåda vid eksem. Alkohol har en skadlig effekt på de enskilda hudcellerna och ger sämre sårläkning och nedsatt immunförsvar. Alkohol på huden kan ge irriterande och uttorkande effekt.
Det är möjligt att dina besvär ändå skulle kunna bero på en immunologisk reaktion i blodkärlen, så kallad vasculit, utlöst av alkohol. Känns utslagen litet upphöjda?. Vad händer vid konsumption av öl eller vin? Mitt enda råd till dig är nog att undvika starksprit då någon förebyggande behandling ej finns.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 18 juni, 2001 Publicerad: 18 juni, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: