Ange ditt sökord

Annons:

Köldeksem?

Hej. Min dotter som snart blir tre år har haft astma sedan hon var nio månader. Ibland har hon fått perioder med väldigt torr hud så att det flagnar, men inte så rött. Vi har då smörjt henne med locobase repair vilket ofta har gjort det bättre efter dagar eller veckor. Men så igår blev hon alldeles illröd i ansiktet då de hade varit ute i ca en halvtimme på dagis på förmiddagen, det var då ganska kallt. På eftermiddagen när de gick ut vart hon också rödflammig i ansiktet, men inte lika mycket som på morgonen. Det var då inte lika kallt heller. Idag ringde jag till läkaren som sa att det nog var köldeksem men de har inte tid att ta emot oss förrän efter sommaren. Så jag gick och köpte mer repair kräm och miniderm. Vad jag undrar är: kan det var väderväxlingen då det har varit ganska varmt de senaste veckorna och sedan blev det kallt och regn igår? Hon började också få sin astma-hosta igår. Förutom de rödflammiga utslagen som går över då hon kommer inomhus så är hon väldigt torr i ansiktet, fnasigt. Vad ska jag göra, ska jag undvika att ha henne ute när det är kallt? Finns det något annat att göra än att smörja in henne med dessa krämer?
Jag trodde att det kanske var ett pollenallergiskt utslag men det trodde inte läkaren. Hon har ju inte fått några utslag under vintern.
Mvh

Det låter som att Din dotter är vad vi kallar "en atopiker", dvs har kombinationen med den torra huden/böjveckseksem, astma och/eller allergiska ögon-/näsbesvär. Ang huden blir många sämre under vintern pga kylan och den torra luften. Ibland kan man bli mer rosig vid värmeväxlingar varmt/kallt. Grundbehandlingen av huden är mjukgörande kräm och salva, eller att använda badolja i badvattnet. Är detta inte tillräckligt kan man gärna lägga till svag kortisonkräm som Hydrokortison eller Uniderm.
Ibland ser vi en uppblossning av hudbesvären i samband med pollensäsongen, men då ska man ju vara pollenallergisk. De som är björkpollenallergiska har redan börjat få besvär här i Stockholm de senaste veckorna.
Att vara köldallergisk är nåt helt annat och ofta menar man nog att man kan få urtikaria (nässelutslag) utlöst av kylan. Blir som kliande, stora "myggbett".
Jag tycker dottern ska vistas ute med de andra ungarna.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!