Ange ditt sökord

Annons:

Köldeksem?

Hej. Min dotter som snart blir tre år har haft astma sedan hon var nio månader. Ibland har hon fått perioder med väldigt torr hud så att det flagnar, men inte så rött. Vi har då smörjt henne med locobase repair vilket ofta har gjort det bättre efter dagar eller veckor. Men så igår blev hon alldeles illröd i ansiktet då de hade varit ute i ca en halvtimme på dagis på förmiddagen, det var då ganska kallt. På eftermiddagen när de gick ut vart hon också rödflammig i ansiktet, men inte lika mycket som på morgonen. Det var då inte lika kallt heller. Idag ringde jag till läkaren som sa att det nog var köldeksem men de har inte tid att ta emot oss förrän efter sommaren. Så jag gick och köpte mer repair kräm och miniderm. Vad jag undrar är: kan det var väderväxlingen då det har varit ganska varmt de senaste veckorna och sedan blev det kallt och regn igår? Hon började också få sin astma-hosta igår. Förutom de rödflammiga utslagen som går över då hon kommer inomhus så är hon väldigt torr i ansiktet, fnasigt. Vad ska jag göra, ska jag undvika att ha henne ute när det är kallt? Finns det något annat att göra än att smörja in henne med dessa krämer?
Jag trodde att det kanske var ett pollenallergiskt utslag men det trodde inte läkaren. Hon har ju inte fått några utslag under vintern.
Mvh

Det låter som att Din dotter är vad vi kallar "en atopiker", dvs har kombinationen med den torra huden/böjveckseksem, astma och/eller allergiska ögon-/näsbesvär. Ang huden blir många sämre under vintern pga kylan och den torra luften. Ibland kan man bli mer rosig vid värmeväxlingar varmt/kallt. Grundbehandlingen av huden är mjukgörande kräm och salva, eller att använda badolja i badvattnet. Är detta inte tillräckligt kan man gärna lägga till svag kortisonkräm som Hydrokortison eller Uniderm.
Ibland ser vi en uppblossning av hudbesvären i samband med pollensäsongen, men då ska man ju vara pollenallergisk. De som är björkpollenallergiska har redan börjat få besvär här i Stockholm de senaste veckorna.
Att vara köldallergisk är nåt helt annat och ofta menar man nog att man kan få urtikaria (nässelutslag) utlöst av kylan. Blir som kliande, stora "myggbett".
Jag tycker dottern ska vistas ute med de andra ungarna.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: