Ange ditt sökord

Annons:

Köbners fenomen?

När jag kliar mig eller om jag river mig, eller bara kommer emot huden lite hårdare så blir huden väldigt röd just där. Sedan börjar det klia VÄLDIGT mycket just där jag rivit mig och till slut höjer huden upp sig i vita prickar. Jag har fått höra av en läkare att det kallas Köbners fenomen, kan det vara det? finns det något sätt att lindra klådan? Vad beror Köbners fenomen på? Är det symptom på någon sjukdom? Jag har försökt hitta information om Köbners fenomen på internet, men misslyckats. Hoppas ni kan hjälpa mig.

Hej!
Köbners fenomen heter så efter den läkare som först beskrev fenomenet, på 1800-talet. Köbnerfenomen är när en hudsjukdom sätter sig på platser där huden blivit skadad tex av rivning. De vanligaste sjukdomarna i huden som förknippas med Köbnerfenomen, är lichen ruber planus och framför allt psoriasis. Tyvärr vet man inte idag varför detta sker, och i medicinsk litteratur finns inte så mycket publicerat kring frågan varför.
Det du beskriver låter mer som dermografism, (betyder "skriva på huden"). Det är en form av nässelutslag (urticaria). Du kan läsa mer om urticaria under dermatologens patientinformation här på hemsidan, där finns också en bild av dermografism.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: