Ange ditt sökord

Annons:

Köbners fenomen?

När jag kliar mig eller om jag river mig, eller bara kommer emot huden lite hårdare så blir huden väldigt röd just där. Sedan börjar det klia VÄLDIGT mycket just där jag rivit mig och till slut höjer huden upp sig i vita prickar. Jag har fått höra av en läkare att det kallas Köbners fenomen, kan det vara det? finns det något sätt att lindra klådan? Vad beror Köbners fenomen på? Är det symptom på någon sjukdom? Jag har försökt hitta information om Köbners fenomen på internet, men misslyckats. Hoppas ni kan hjälpa mig.

Hej!
Köbners fenomen heter så efter den läkare som först beskrev fenomenet, på 1800-talet. Köbnerfenomen är när en hudsjukdom sätter sig på platser där huden blivit skadad tex av rivning. De vanligaste sjukdomarna i huden som förknippas med Köbnerfenomen, är lichen ruber planus och framför allt psoriasis. Tyvärr vet man inte idag varför detta sker, och i medicinsk litteratur finns inte så mycket publicerat kring frågan varför.
Det du beskriver låter mer som dermografism, (betyder "skriva på huden"). Det är en form av nässelutslag (urticaria). Du kan läsa mer om urticaria under dermatologens patientinformation här på hemsidan, där finns också en bild av dermografism.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!