Ange ditt sökord

Annons:

Jobbigt..

Hej! Jag är en tjej på snart 18 år och har några frågor som jag hemskt gärna skulle vilja ha svar på - går o grubblar på dom hela tiden.

- Jag har fått ett problem som är mkt jobbigt, har fått diagnosen atopiskt eksem. Och när jag var liten hade jag det på här och där men aldrig i ansiktet vilket jag har nu och det sitter på hakan. Jättefult tycker jag, blir så ledsen av det. Har haft det där i ett år. Varit hos en sköterska och fått kortison men det tycks inte bli bättre, ska jag gå till hudläkare som kan skriva ut en starkare kortison? För det vill verkligen inte försvinna. Sen om jag sover för lite eller stressar så kan jag även få eksem på halsen och nake, är det så att eksemet blir värre om man stressar och sover dåligt?

- Vad är stresseksem?

- Är mkt noga att smörja mej med mjukgörande flera gånger om dagen, har med mej salvtuben vart jag än går o ja undrar är det skadligt för huden om man smörjer för mkt med mjukgörande? Huden kanske inte lär sig att bygga upp sig då?

Du har mycket riktigt atopiskt eksem och det är vanligt att eksemet flyttar sig till ansiktet i din ålder. Eksemet kan då bli besvärligt och sitta kring ögon, mun och även haka. För ansiktet finns idag annan sorts lokalbehandling än kortison som kan ha god effekt. Stark kortisonkräm bör man ej ha i ansiktet. Sommar och sol brukar förbättra eksemet. Läs mer om behandling av atopiskt eksem i vår eksemskola. Stress försämrar ofta atopiskt eksem men det det finns inget eksem som orsakas helt av stress och finns alltså inget som heter stresseksem. Huden kan aldrig "vänja sig" vid för mycket mjukgörande så att den slutar att byggas upp. Det är av någon obegriplig anledning ett vanligt missförstånd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: