Ange ditt sökord

Annons:

Jobbigt..

Hej! Jag är en tjej på snart 18 år och har några frågor som jag hemskt gärna skulle vilja ha svar på - går o grubblar på dom hela tiden.

- Jag har fått ett problem som är mkt jobbigt, har fått diagnosen atopiskt eksem. Och när jag var liten hade jag det på här och där men aldrig i ansiktet vilket jag har nu och det sitter på hakan. Jättefult tycker jag, blir så ledsen av det. Har haft det där i ett år. Varit hos en sköterska och fått kortison men det tycks inte bli bättre, ska jag gå till hudläkare som kan skriva ut en starkare kortison? För det vill verkligen inte försvinna. Sen om jag sover för lite eller stressar så kan jag även få eksem på halsen och nake, är det så att eksemet blir värre om man stressar och sover dåligt?

- Vad är stresseksem?

- Är mkt noga att smörja mej med mjukgörande flera gånger om dagen, har med mej salvtuben vart jag än går o ja undrar är det skadligt för huden om man smörjer för mkt med mjukgörande? Huden kanske inte lär sig att bygga upp sig då?

Du har mycket riktigt atopiskt eksem och det är vanligt att eksemet flyttar sig till ansiktet i din ålder. Eksemet kan då bli besvärligt och sitta kring ögon, mun och även haka. För ansiktet finns idag annan sorts lokalbehandling än kortison som kan ha god effekt. Stark kortisonkräm bör man ej ha i ansiktet. Sommar och sol brukar förbättra eksemet. Läs mer om behandling av atopiskt eksem i vår eksemskola. Stress försämrar ofta atopiskt eksem men det det finns inget eksem som orsakas helt av stress och finns alltså inget som heter stresseksem. Huden kan aldrig "vänja sig" vid för mycket mjukgörande så att den slutar att byggas upp. Det är av någon obegriplig anledning ett vanligt missförstånd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!