Ange ditt sökord

Annons:

Jobbiga eksem

Hej Doktorn. Är en tjej på 21 år. Jag har alltid haft lätt för att få eksem och liknande ända sen jag var liten. Har på senare tid haft problem med eksem/utslag mellan fingrarna, de liknar små små vätskefyllda blåsor. Vad kan det vara? Kliar mycket och jag har märkt att det ökar när jag är stressad. Har varit hos läkare men de trodde det skulle gå över med kortisonsalva, men det gör inte det. Har haft det såhär i 2år nu. Jobbade tidigare med ett stressigt jobb men var tvungen att sluta p.g.a mina eksem blev så jobbiga. Hela fingrarna (mest ringfinger och långfinger) blev helt såriga. De har inte tagit några prover.
Tacksam för svar.

Har Du haft "barneksem" är det sannolikt uttryck för variant av böjvecks-/atopiskt eksem. Har man kvar sitt eksem i vuxenlivet sitter det gärna kvar i ansiktet/hals och som handeksem. När eksemet är mer aktivt, kommer det gärna som små vätskefyllda, knappnålsstora blåsor. Behandlingsmässigt brukar man skydda händerna mot det som försämrar, kortisonkrämer och mjukgörare.
Sen kan man tänka sig att Du har ett allergiskt eksem - nåt Du kommer i kontakt och som Du inte tål. Detta måste man i så fall utreda hos hudläkare. Sen skulle det vara vad man kallar för "dishydrotiskt eksem", som man inte vet riktigt vad det är. Det är när det mer kommer blåsor i perioder längs fingrarna. Kortison kan hjälpa.
Jag tycker att om Du inte blir bättre bör en hudläkare få bedöma Dina händer.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 oktober, 2004 Publicerad: 28 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: