Ange ditt sökord

Annons:

Jobbiga eksem

Hej Doktorn. Är en tjej på 21 år. Jag har alltid haft lätt för att få eksem och liknande ända sen jag var liten. Har på senare tid haft problem med eksem/utslag mellan fingrarna, de liknar små små vätskefyllda blåsor. Vad kan det vara? Kliar mycket och jag har märkt att det ökar när jag är stressad. Har varit hos läkare men de trodde det skulle gå över med kortisonsalva, men det gör inte det. Har haft det såhär i 2år nu. Jobbade tidigare med ett stressigt jobb men var tvungen att sluta p.g.a mina eksem blev så jobbiga. Hela fingrarna (mest ringfinger och långfinger) blev helt såriga. De har inte tagit några prover.
Tacksam för svar.

Har Du haft "barneksem" är det sannolikt uttryck för variant av böjvecks-/atopiskt eksem. Har man kvar sitt eksem i vuxenlivet sitter det gärna kvar i ansiktet/hals och som handeksem. När eksemet är mer aktivt, kommer det gärna som små vätskefyllda, knappnålsstora blåsor. Behandlingsmässigt brukar man skydda händerna mot det som försämrar, kortisonkrämer och mjukgörare.
Sen kan man tänka sig att Du har ett allergiskt eksem - nåt Du kommer i kontakt och som Du inte tål. Detta måste man i så fall utreda hos hudläkare. Sen skulle det vara vad man kallar för "dishydrotiskt eksem", som man inte vet riktigt vad det är. Det är när det mer kommer blåsor i perioder längs fingrarna. Kortison kan hjälpa.
Jag tycker att om Du inte blir bättre bör en hudläkare få bedöma Dina händer.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: