Ange ditt sökord

Annons:

Jobbiga eksem

Hej Doktorn. Är en tjej på 21 år. Jag har alltid haft lätt för att få eksem och liknande ända sen jag var liten. Har på senare tid haft problem med eksem/utslag mellan fingrarna, de liknar små små vätskefyllda blåsor. Vad kan det vara? Kliar mycket och jag har märkt att det ökar när jag är stressad. Har varit hos läkare men de trodde det skulle gå över med kortisonsalva, men det gör inte det. Har haft det såhär i 2år nu. Jobbade tidigare med ett stressigt jobb men var tvungen att sluta p.g.a mina eksem blev så jobbiga. Hela fingrarna (mest ringfinger och långfinger) blev helt såriga. De har inte tagit några prover.
Tacksam för svar.

Har Du haft "barneksem" är det sannolikt uttryck för variant av böjvecks-/atopiskt eksem. Har man kvar sitt eksem i vuxenlivet sitter det gärna kvar i ansiktet/hals och som handeksem. När eksemet är mer aktivt, kommer det gärna som små vätskefyllda, knappnålsstora blåsor. Behandlingsmässigt brukar man skydda händerna mot det som försämrar, kortisonkrämer och mjukgörare.
Sen kan man tänka sig att Du har ett allergiskt eksem - nåt Du kommer i kontakt och som Du inte tål. Detta måste man i så fall utreda hos hudläkare. Sen skulle det vara vad man kallar för "dishydrotiskt eksem", som man inte vet riktigt vad det är. Det är när det mer kommer blåsor i perioder längs fingrarna. Kortison kan hjälpa.
Jag tycker att om Du inte blir bättre bör en hudläkare få bedöma Dina händer.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!