Ange ditt sökord

Annons:

Jag har svinkopper

Hej! Jag heter Henrik och är 14 år. Jag antar att jag har svinkopper. Jag har med största sannolikhet bivit smittad av min lillebror – som hade en infektion runt örat – som i sin tur blivit smittad av sin kopis lillesyster. Hon hade infektionen på rumpan. Nu har jag fått en massa röda blåsor på rumpan. Jag hade ingen aning om hur viktigt det var med hygienen efter jag hade läst ett inlägg av "MS" jag har inte hunnit gå till en läkare än men jag antar att jag måste. Jag har använt Alsolsprit och Fucidin 2% i 3 dagar nu. Hur kan jag få bort det så fort som möjligt? vad fins det för mediciner? Fins det naturliga mediciner? Hälsningar – Henrik

Svar till sjuklingen.
Senaste året har vi på många olika håll i Sverige märkt att antalet personer som fått svinkoppor(impetigo) ökat kraftigt! Ofta smittas flera i familjen och infektionen kan "vandra runt" länge. Symtomen vid svinkoppor är ofta vätskande sårskorpor som är gula eller gulbruna men lika ofta bildas blåsor vid svinkoppor, något som inte är lika känt!! Utslagen sitter ofta i ansiktet kring mun, ögon eller öron men andra vanliga områden är "rumpan" eller på fingrarna. Svinkoppor orsakas av streptococcer eller vanligare nuförtiden stafylococcer. Det är smittsamt och noggrann hygien är mycket viktigt. Behandlingen består i att tvätta bort sårskorporna med varmt vatten och litet tvål flera gånger om dagen för det bildas lätt nya vätskande "skorpor". Man kan efter rengöring smörja med sårsalva såsom Fucidin kräm. Vid mer utbredda förändringar bör man ge penicillin i tabletter( sort som biter på stafylococcer).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 augusti, 2002 Publicerad: 30 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: