Ange ditt sökord

Annons:

Irriterande utslag

Hej Ylva Linde, har faktiskt ett antal ggr försökt att få träffa dig på Sös, men inte lyckats. Kvinna 58 år som har ett atopiskt eksem i botten.
Vilket man använde ljusbehandling för. Det som nu är tråkigt sedan ett antal år är att jag inte tål sol alls nu. Får i det närmaste brännskador även om jag vistas i skuggan. Det tär psykiskt med ständig klåda dålig sömn pga denna klåda. Jag vet inte vad göra.Jag tycker attt man forskar om än det ena och det andra. Man använder solglasögon som motar uv-strålar, finns det då inga kläder som gör detsamma? Jag känner mig sällan fräsch och det inverkar också. Skulle gärna vilja ha en tid för konsultation och se om vi tillsammans kan göra något. Med vänlig hälsning Kerstin

Svar till signaturen Kerstin.
Atopiskt eksem är ju vanligast bland barn och ungdom men precis som Du beskriver kan man ibland ha eksem under lång tid av sitt vuxna liv och det är ju verkligen besvärligt. Ljusbehandling har ju ofta god effekt på atopiskt eksem men det händer att man blir starkt ljuskänslig, en metod då är att man under noga kontrollerade former "härdar" huden med UVA.
Vid atopiskt eksem är just klådan ett centralt och besvärligt symtom. Behandling med ciklosporin (Sandimmun Neoral) har visat mycket god effekt på just klådan vid atopiskt eksem. Vad gäller kläder så skyddar de flesta mycket bra mot UV-ljus. Jeanstyg t.ex. släpper inte igenom någon UV-strålning.
Som Du förstår kan jag ju inte ge någon personlig tid via denna spalt, men jag tycker att du skall ta kontakt med hudspecialist för att gå igenom olika behandlingsmöjligheter.Alla med atopiskt eksem kan bli bättre med rätt behandlng!!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 juli, 2001 Publicerad: 24 juli, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: