Ange ditt sökord

Annons:

Irriterande klåda

Hej,
jag är en tjej på 22 år som i vintras fick väldig klåda och eksem på huvudsakligen armar, mage, rygg och bröst. Var hos hudläkare som sa att det var atopiskt eksem. Hade böjveckseksem när jag var liten, men väldigt lite. Har däremellan aldrig haft problem med eksem eller klåda. Fick kortisonsalvor och blev uppmanad att smörja in mig regelbundet med mjukgörande krämer. Smörjde mig o stort sett nästan varje dag med kortisonsalva ända fram till sen vår eftersom så fort jag slutade blossade eksemen upp igen.

Nu har eksemen i stort sett helt försvunnit men kliar ändå hela tiden på kroppen, speciellt på armar och axlar. Kan även få stora knottror på huden när det kliar extra mycket. Smörjer mig med mjukgörande krämer c:a tre gånger om dagen och tycker inte min hud känns överdrivet torr.

Min fråga är: Tror du att det är atopiskt eksem eller om du tror det kan hänga ihopå med någon allergi?

Har även haft väldiga problem med klåda i ögonen över vinterhalvåret men har nu fått hjälp av det. Jag tycker det är konstigt att jag aldrig får bukt med klådan även om eksemen försvunnit. Försvinner klådan aldrig helt om man har atopiskt eksem?

Tacksam för svar.

Atopiskt eksem har en ärftlig belastning där huden blivit torrare än normalt och fetthalten i huden är bara ca 50%. Hos många som haft eksembesvär som barn förbättras besvären i barnaåren/tonåren, men man räknar med att ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Det finns ett samband mellan atopiskt eksem, pollensnuva och astma. Det är inte alltför ovanligt att man har 1-3 av dessa besvär samtidigt eller att de kommer och går.
Dina besvär med klådan kommer sannolikt från Ditt eksem och att huden är lite torr, trots allt. Kvarstår klådan är det ett grovt mått att Du kanske behöver lite mer kraftfull behandling. Det som ligger närmast till hands är att kombinera Dina salvor med ljusbehandling med UV-ljus. Sannolikt nu under sommaren får Du nästan lika bra effekt med lite sommarsol på kroppen. Sen till hösten får Din läkare ta ställning till fortsatt behandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: