Ange ditt sökord

Annons:

Irriterande klåda

Hej,
jag är en tjej på 22 år som i vintras fick väldig klåda och eksem på huvudsakligen armar, mage, rygg och bröst. Var hos hudläkare som sa att det var atopiskt eksem. Hade böjveckseksem när jag var liten, men väldigt lite. Har däremellan aldrig haft problem med eksem eller klåda. Fick kortisonsalvor och blev uppmanad att smörja in mig regelbundet med mjukgörande krämer. Smörjde mig o stort sett nästan varje dag med kortisonsalva ända fram till sen vår eftersom så fort jag slutade blossade eksemen upp igen.

Nu har eksemen i stort sett helt försvunnit men kliar ändå hela tiden på kroppen, speciellt på armar och axlar. Kan även få stora knottror på huden när det kliar extra mycket. Smörjer mig med mjukgörande krämer c:a tre gånger om dagen och tycker inte min hud känns överdrivet torr.

Min fråga är: Tror du att det är atopiskt eksem eller om du tror det kan hänga ihopå med någon allergi?

Har även haft väldiga problem med klåda i ögonen över vinterhalvåret men har nu fått hjälp av det. Jag tycker det är konstigt att jag aldrig får bukt med klådan även om eksemen försvunnit. Försvinner klådan aldrig helt om man har atopiskt eksem?

Tacksam för svar.

Atopiskt eksem har en ärftlig belastning där huden blivit torrare än normalt och fetthalten i huden är bara ca 50%. Hos många som haft eksembesvär som barn förbättras besvären i barnaåren/tonåren, men man räknar med att ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Det finns ett samband mellan atopiskt eksem, pollensnuva och astma. Det är inte alltför ovanligt att man har 1-3 av dessa besvär samtidigt eller att de kommer och går.
Dina besvär med klådan kommer sannolikt från Ditt eksem och att huden är lite torr, trots allt. Kvarstår klådan är det ett grovt mått att Du kanske behöver lite mer kraftfull behandling. Det som ligger närmast till hands är att kombinera Dina salvor med ljusbehandling med UV-ljus. Sannolikt nu under sommaren får Du nästan lika bra effekt med lite sommarsol på kroppen. Sen till hösten får Din läkare ta ställning till fortsatt behandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!