Ange ditt sökord

Annons:

Inflammerad

Hej,
Jag är en kille på 32 år som sedan ca ett år tillbaka har fått röda fläckar i ansiktet. Det ser ut som små inflammerade partier och i pannan har jag även fått massa små plitor. När problemen startade fick jag extremt mycket finnar under en period (precis som att huden kom i obalans) men efter en behandlingskur från acnespecialisten försvann de flesta finnarna. De inflammerade partierna kvarstod dock. Mest är det i partierna runt näsan, på kinderna och i pannan. Jag har haft problemhud under hela mitt liv i form av lindrig acne och jag har också lindriga problem av mjälleksem i hårbotten.
Jag har hört talas om ett kroniskt tillstånd som kallas Rosacea där huden i ansiktet kan flamma upp och bli röd. Jag har prövat diverse olika preparat, däribland en mild hydrokortison salva, men inget har hjälpt hittills. Vill veta vad det kan vara och vad det finns ytterligare för behandlingar…

Hej!
Det du beskriver kan vara både rosacea och seborroiskt (mjäll-) eksem. Titta på bilderna i dermatologens patientinformation, om någon av dessa passar bättre än den andra! Dessa två tillstånd kan också ibland finnas samtidigt just i ansiktet. Det är problematiskt eftersom mjälleksemet ska behandlas med kortisonkräm, men kortisonkräm kan utlösa/förvärra rosacea. Dock går det oftast bra att behandla seborroiskt eksem med mild receptfri kortisonkräm, utan att det uppstår rosacea. Om det inte fungerar, bör du söka hudläkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: