Ange ditt sökord

Annons:

Infektioner och psoriasis

Hej. Jag har haft psoriasis sedan jag var 9 år: guttae psoriasis (tror jag det heter, den prickiga sorten). Saken är den att det senaste året har jag haft ovanligt mycket; från ryggslutet och ner på hela benen är jag full med utslag. När jag var på besök hos min hudläkare senast, så nämnde hon i förbigående att just den här sorten ofta beror på en infektion och är lättbehandlad. Detta har jag aldrig hört talas om innan. Borde man inte ta ngn sorts infektionsprov på mig då? Eller är jag helt fel ute nu? Det enda prov som tagits på mig är ett halsprov och det är många år sedan. Kan jag ha en infektion i kroppen utan symtom?

Vid guttat psoriasis kan den utlösande faktorn vara en halsinfektion med betastreptokocker, men detta ser man framförallt om psoriasis debuterar just i samband med ont i halsen. Man man kan ha en detta typ av psoriasis under lång tid utan att det är någon bakomliggande infektion.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: