Ange ditt sökord

Annons:

Infekterat handeksem eller PPP (Pustulosis palmo-plantaris)?

Hej!
Har haft handeksem sedan i december -00. Först bara i vänsterhanden med små knottror som var vätskefyllda (klar vätska).
Var sedan på hudmottagningen i ett annat ärende och fick då veta att jag var koloniserad av stafylokocker. Har sedan dess fått Heracillin 2 ggr, sedan fått Fucidinsalva till lokalt bruk. Eksemet i händerna blev senare infekterat och blev då ordinerad Betnovat med chinoform blev något bättre av detta. Vid sista besöket på hud fick jag en ny läkare som kastade ett öga på händerna och diagnostiserade detta som PPP. Fick Daivonex och extra stark kortison men blev bara sämre av det. Smorde av en händelse in med Fucidin/hydrocortison och blev mycket bättre. Infekterat handeksem eller PPP?

Svar till signaturen susanne.
Det typiska kliniska utseendet vid PPP (Pustulosis palmo-plantaris) är ett välavgränsad område i handflata/or och/eller fotsula/or med rodnad, fjällning och ytligt liggande varbåsor, ej blåsor med klar vätska. När dessa varblåsor torkar in efterlämnar de typiska brunröda fläckar. Detta är typiskt för PPP, så titta efter om det finns hos dig. Ibland kan det även för hudläkare vara svårt att vid en enstaka undersökning skilja mellan eksem och PPP men förlopp och behandlingssvar brukar göra att bilden klarnar. God effekt av Fucidin-HC talar för eksem. Daivonex och stark steroid brukar förbättra PPP.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 8 oktober, 2001 Publicerad: 8 oktober, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: