Ange ditt sökord

Annons:

Infekterad/inflamerad kvissla

Hej!
Jag fick för ca 2 veckor sedan en, vad jag tyckte, normal finne/kvissla. Den sitter rakt nedanför naveln strax under troskanten. Dvs. ungefär där könshåret börjar.
Den ömmade rejält redan från början och eftersom jag har lite gott om mage så att säga så bildas det ett veck där när jag sitter ner. Finnen har nu blivit röd-lila och är kvar i samma storlek, ca 1X1 cm. Jag ringde vårdcentralen och doktorn där sa, telefonledes utan att ha sett den, att jag behövde äta penicillin!
Jag blev lite förvånad över detta, är det verkligen nödvändigt att behöva äta en Dalacin-kur(jag får nässelutslag av Kåvepenin), går det inte att behandla lokalt med salva, kirurgiskt ingrepp eller liknande??
Han nämnde att det kunde bli blodförgiftning. Jag är nu mycket orolig, men vill samtidigt inte äta antibiotika om det inte är nödvändigt bara för att “gå doktorn tillmötes”! Jag skall till hudmottagningen på Sahlgrenska för kontroll av födelsemärken om en vecka, skall jag vänta och visa upp det där eller kommer jag troligen att få samma besked där, att äta antibiotika?
Är det farligt att vänta?

Svar till signaturen orolig 33-årig kvinna.
Vid varje hårstrå, både vid håret på huvudet och vid könsbehåringen finns en talgkörtel och utförsgången från denna kan ibland bli inflammerad och ge upphov till en rejäl böld. Om hela förändringen mäter max en centimeter, det inte finns någon rodnad ikring, du inte har någon värk eller feber kan man kanske avvakta antibiotika då du faktiskt snart har en läkartid. Blöt en kompress med alsolsprit eller 70% alkoholgel och lägg på bölden. Om det däremot är ett större område, du har värk eller feber bör du ta antibiotika eller få en läkarbedömning omgående.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: