Ange ditt sökord

Annons:

Ichtyosis kongenitalis

Jag har en släkting som har denna sjukdom (Ichtyosis kongenitalis), även kallad fiskfjällsjukan, och jag undrar vad det är, hur och varför den uppkommer. Vad kan man säga om min släktings framtid; kommer han att dö i förtid, är det en form av progeri?

Ichtyos eller "fiskfjällssjuka" är en heterogen grupp av ovanliga, ärftliga sjukdomar som debuterar i spädbarns- eller tidiga barnaåren. De beror på en bakomliggande genmutation och de kan ärvas på lite olika sätt - både sk dominant, recessivt eller bara på den kvinnliga sidan. Gemensamt (trots helt skilda orsaker) är att hudcellerna inte lossnar från varandra på ett normalt sätt utan fastnar till tjocka fjäll (nästan på samma sätt som vid psoriasis). Vissa blir bättre med åren. Personer som drabbas är helt normala i övrigt och sjukdomen påverkar inte livslängden.
Grundbehandlingen är mjukgörande och avfjällande krämer. En del blir bättre sommartid och av systemisk behandling med sk retinoider (A-vitaminlika läkemedel som tas i kapselform, ev som kräm).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!