Ange ditt sökord

Annons:

Ichtyos vulgaris

Hej! Jag är en tjej på 21 år som är född med ichtyos. Det är värst på händer och fötter där jag alltid har haft som hårda “plattor”. Jag har inte vetat så mycket om sjukdomen och hade inte varit hos någon läkare på flera år förrän i november förra året. De senaste 2-3 åren har sjukdomen blivit värre och jag har haft det ganska jobbigt. När jag var hos läkaren sist så fick jag en ny salva, calmuril, vilken hjälpt väldigt bra på händerna! Jag har inga plattor kvar! Men jag är fortfarande väldigt torr över hela kroppen, och på fötterna är det fortfarande som förhårnader. Jag måste städa varje dag för att det ramlar fjäll överallt. Använder calmuril över hela kroppen, och har nu fått börja på UVB-strålning. Hoppas att strålningen kan ha effekt! Men vad innebär UVB-strålning? Kan det skada huden på något sätt? Ska man hålla på med det resten av livet? Kommer sjukdomen fortsätta bli sämre? Hur kommer jag att se ut när jag blir äldre? Blir man rynkigare än normalt när man blir gamal? Min hud sätter stopp för mycket i mitt liv just nu, t.ex. så kan jag inte välja att utbilda mej till vad jag vill, och jag vill ha barn så småningom men jag vet inte om detta är ärftligt. Det är min största fråga. Finns det några prover man kan ta för att se om det är ärftligt? Kan man kolla om mina föräldrar är bärare? Vad är biverkningarna på medicinen som man kan få för ichtyos?
Jag är tacksam för alla svar jag kan få!!

Ichtyos eller fiskfjällssjukan är inte en sjukdom utan en grupp av sjukdomar med helt olika bakomliggande orsak. De är olika vanliga och de ärvs på olika sätt (ibland bara på kvinnosidan, ibland sk dominant och ibland sk recessiv sjukdom). Utifrån Dina besvär är det omöjligt att säga vilken sort Du har. Det viktigaste när Du går igenom med Din behandlande läkare är att ha med sig släktinformation (finns det fler i närmaste släkten?) och information från Dina föräldrar om hur Du såg ut när Du föddes (röd och fjällig redan från födelsen eller en sjukdom som börjat först vid några månaders ålder?). Beroende på vilken sorts sjukdom kan man pröva olika behandlingar. Grundbehandlingen är mjukgörande krämer, t.ex Calmuril eller LPL Locobase som är specialframtagen för just ichtyos. Ibland kan man ha effekt med en sorts A-vitaminkapslar (vanligt A-vitamin har ingen större effekt). Den hudläkare i Sverige som har störst kunskap kring dessa ovanliga sjukdomar är Professor Anders Vahlqvist/Akademiska hudkliniken i Uppsala.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: