Ange ditt sökord

Annons:

Ichtyos vulgaris

Hej! Jag är en tjej på 21 år som är född med ichtyos. Det är värst på händer och fötter där jag alltid har haft som hårda "plattor". Jag har inte vetat så mycket om sjukdomen och hade inte varit hos någon läkare på flera år förrän i november förra året. De senaste 2-3 åren har sjukdomen blivit värre och jag har haft det ganska jobbigt. När jag var hos läkaren sist så fick jag en ny salva, calmuril, vilken hjälpt väldigt bra på händerna! Jag har inga plattor kvar! Men jag är fortfarande väldigt torr över hela kroppen, och på fötterna är det fortfarande som förhårnader. Jag måste städa varje dag för att det ramlar fjäll överallt. Använder calmuril över hela kroppen, och har nu fått börja på UVB-strålning. Hoppas att strålningen kan ha effekt! Men vad innebär UVB-strålning? Kan det skada huden på något sätt? Ska man hålla på med det resten av livet? Kommer sjukdomen fortsätta bli sämre? Hur kommer jag att se ut när jag blir äldre? Blir man rynkigare än normalt när man blir gamal? Min hud sätter stopp för mycket i mitt liv just nu, t.ex. så kan jag inte välja att utbilda mej till vad jag vill, och jag vill ha barn så småningom men jag vet inte om detta är ärftligt. Det är min största fråga. Finns det några prover man kan ta för att se om det är ärftligt? Kan man kolla om mina föräldrar är bärare? Vad är biverkningarna på medicinen som man kan få för ichtyos?
Jag är tacksam för alla svar jag kan få!!

Ichtyos eller fiskfjällssjukan är inte en sjukdom utan en grupp av sjukdomar med helt olika bakomliggande orsak. De är olika vanliga och de ärvs på olika sätt (ibland bara på kvinnosidan, ibland sk dominant och ibland sk recessiv sjukdom). Utifrån Dina besvär är det omöjligt att säga vilken sort Du har. Det viktigaste när Du går igenom med Din behandlande läkare är att ha med sig släktinformation (finns det fler i närmaste släkten?) och information från Dina föräldrar om hur Du såg ut när Du föddes (röd och fjällig redan från födelsen eller en sjukdom som börjat först vid några månaders ålder?). Beroende på vilken sorts sjukdom kan man pröva olika behandlingar. Grundbehandlingen är mjukgörande krämer, t.ex Calmuril eller LPL Locobase som är specialframtagen för just ichtyos. Ibland kan man ha effekt med en sorts A-vitaminkapslar (vanligt A-vitamin har ingen större effekt). Den hudläkare i Sverige som har störst kunskap kring dessa ovanliga sjukdomar är Professor Anders Vahlqvist/Akademiska hudkliniken i Uppsala.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!