Ange ditt sökord

Annons:

Hypopigmentering?

Hejsan. Jag är 23-årig tjej och har precis börjat med p-piller efter några månaders uppehåll. Samtidigt så har jag varit utomlands och solat. Jag har inte solat många dagar men solade ganska mycket under 2 dagar. Nu har jag fått vita fläckar på ena axeln (ser ut ungefär som om man spillt några droppar klorin på huden). Detta har jag inte haft förut. Jag gick in på nätet och såg att det skulle kunna vara hormonellt betingat men jag är orolig för att det skulle vara orsakat av solen. Vad kan detta vara, och finns det några krämer för att jämna ut denna pigmentförändring? Tacksam för svar snarast.

Hypopigmenteringar i samband med solning kan orsakas av torr hud och låggradigt eksem. Denna typ av ojämna litet blekare områden på rygg och axlar är vanligt om man har atopiskt eksem. De går bort om man smörjer md mjukgörande. Om fläckarna är helt vita, alltså depigmenterade kan det vara vitiligo. Hormonellt orsakade fläckar i ansiktet, till exemepel melasma, är hyperpigmenterade d.v.s bruna med mer pigment än omgivande hud, inte tvärtom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 september, 2003 Publicerad: 26 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: