Ange ditt sökord

Annons:

Hypertylotiskt eksem?

Min son, som blir sex år i februari nästa år, har problem i händerna och under fötterna. Han har riktiga “arbetarvalkar” i händerna och sprickor under fötterna. Han säger att det inte gör ont. Vi var till husläkaren och fick då höra att det var hypertylotiskt eksem. Det vi skulle göra var att bada fotbad (med såpa i), fila och smörja in fötterna, händerna var bara att smörja. Var kan jag läsa mer eller få tag på mer fakta? Ge tips och berätta gärna lite mer om detta.

Svar till signaturen Lätt att behandla?
Eftersom din son har förtjockad hud händer och fötter i så unga år misstänker jag att det rör sig om en ärftlig form av s.k. Keratodermi. Är er släkt från Norrland där denna ärftliga form är vanligast? Vid ärftlig form har man en rubbning i hudens förmåga att omsättas normalt, vilket leder till att huden blir förtjockad. Du kan läsa mer om tylotiskt eksem i Dermatologens Patientinformation.
Råden Du fått förefaller helt adekvata.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 november, 2001 Publicerad: 12 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: