Ange ditt sökord

Annons:

Hydrokortison

"Vanligt Hydrokortison kan man i pincip använda hur mycket som helst utav, men vara lite mer försiktig runt ögonen. Man kan smörja in krämen utan handskar, men själv kanske tvätta händerna efteråt, då ens fingertoppar efter lång tid kan eventuellt bli lite hudförtunnade."

Ni skriver att man i princip kan smörja med vanligt hydrokortisson hur mycket som helst, jag antar att hydrokortisson CCS 1% är vanlig? Men man själv ska kanske tvätta händerna efteråt då ens fingertoppar kan bli hud-förtunnade. Blir inte barnets kind hud-förtunnad efter lång tids användning då?

/Peter

Ibland behöver man förenkla verkligheten lite, och därför brukar man säga att vanlig, svag Hydrokortison kan man i princip använda dagligen utan bekymmer. Sen är barnhuden lite tunnare än vuxenhudens, och huden i ansiktet och framförallt runt ögonen är känsligare än resten på kroppen. Man ska dock generellt sett inte använda kortisonkräm som en "mjukgörande kräm" utan se den som ett läkemedel. Har man "bara" torr hud är det i så fall bättre att använda en mjukgörande, återfuktade kräm.
Förtunningen av fingertopparna har vi ibland sett framförallt hos vuxna par, där den ena hjälper den andra att dagligen smörja sin livspartner under månader/år med en starkare kortisonkräm. Detta är något man kanske inte tänker på i första hand, varför jag ville belysa ett tänkbart problem. Många gånger vid problem med barneksembehandling är en överdriven rädsla för kortisonkräm och därav en underbehandling snarare än en överanvändning. Det är alltid viktigt att man har en öppen diskussion med sin behandlande läkare för att undvika felaktigheter.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!