Ange ditt sökord

Annons:

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Jag tror det snarare är fotsvamp. Har liknande milda symtom även på fingrarna framförallt fingertoppar och sidorna. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Kvinna, 42 år

Hej! Om du misstänker fotsvamp kan det vara bra att gå till vårdcentralen för att få en bedömning. Mikroben som orsakar fotsvamp aktiverar immunförsvaret i så låg grad att det inte brukar läka av sig själv och därför kan du behöva behandla mot fotsvamp. Saker som kan tyda på svamp och inte torr hud är att det kliar mycket, inte är symmetriskt på båda fötterna eller händerna och så brukar det inte vara förhårdnader i svamplesioner i vanliga fall.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 24 maj, 2024 Publicerad: 24 maj, 2024

Liknande frågor

Hud & Hår

Går milier (vita prickar i ansiktet) att behandla?

Kan man behandla milier med något preparat så att de försvinner? Kan man använda något preparat som hindrar dem att uppstå?

Hud & Hår

Vit hud efter borttagning av tatuering

Jag har gjort tatueringsborttagning med hjälp av laser, tatueringen är nu borta (alltså färgerna) men huden där jag haft min tatuering är nu vit, som jag tror är hypopigmentering. Är det något som med tiden försvinner eller finns det behandling mot detta? 

Hud & Hår

Återkommande bältros

Hade bältros för två år sedan. Misstänker nu att jag fått det igen. Vad gör jag?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: