Ange ditt sökord

Annons:

Hur gör jag för att ändra livsstil

Sign Ziyad: Jag är en kille på 15 år och jag har ständig ångest över att jag är överviktig. Jag har ett antal gånger försökt att banta. Jag lyckades en gång gå ner 14 kg under sommaren, men senare under vintern började jag äta mera igen och var alltid sugen, och gick upp till samma vikt som tidigare.
Jag känner både stöd och press från min familj att motionera för alla är smala och vältränade och jag känner mig som svarta fåret.
Min 28 årige bror har försökt hjälpa mig, men det räcker inte. Det känns som jag måste ha en övervakare bredvid mig dygnet runt så att jag inte äter något onödigt. Idag visade min bror broshyrer, som jag läste igenom och blev helt chockad hur stor risken var för mig att få sjukdomar och att jag låg på gränsen till fetma. Nu är jag rädd att något dåligt skall hända med mig.

Detta kanske ni tycker är konstigt eftersom jag bara är 15 år gammal. Jag är ungefär 178 cm lång och väger 97 kilo. Jag idrottade när jag var liten och älskar fotboll, men jag sportar inte själv mera. Jag sitter mycket vid datorn. Jag undrar om det finns nåt som kan hjälpa mig att inte vara så sugen hela tiden och så jag kan gå ner i vikt, för så här kan det inte fortsätta. problem, jag vet att jag måste motionera och äta rätt, men hur gör jag?

Forumdoktor Per Åke Lagerbäck svarar:
Du skriver att du vet hur och vad du skall göra, att du får bra stöd och att du gjort de livsstilsförändringarna förut, men att det sedan blir "helt galet"..

Du behöver hjälp och stöd hur du skall komma igång igen och hur du skall hantera ditt liv nästa gång det blir bekymmer. Det finns säkert sätt att stödja dig Men då krävs att du träffar någon som känner dig väl, men inte står allt för nära, som kan hjälpa dig med att ha mindre oro, ångest och att hantera kommande motgångar annorlunda. Du är för ung, för att man skall skriva ut medicin mot övervikten, men det är mycket annat du kan få hjälp med.

Fetma leder till stora hälsorisker, men det tar flera år att utveckla sjukdomarna. Därför är det jättebra att du nu är motiverad att ändra livsstil. Vänd dig till skolsköterskan och/eller skolläkaren i första hand.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 16 mars, 2009

Liknande frågor

Diabetes

Banta bort diabetes?

Hej! Min väninna är 70 år och har typ 2-diabetes. En bekant påstår att om man bantar försvinner diabetesen, det har hon exempel på från sin vän. Är det så "enkelt"?

Övervikt

Överskott av hud efter viktnedgång

Hej! Min fråga är, jag väger 125 kg, är 193 cm lång och bredaxlad. Ja vill gå ner i vikt till 90-95 kg! Men kommer jag få häng av hud? Eller hur funkar det? Vad kan man göra för att minska risken att få överhäng med hud runt magen? Med vänlig hälsning, Olof

Övervikt

Går inte ner i vikt

För 5 veckor sedan la jag av med godis, skräpmat, läsk osv och laddade ner en kaloriapp där jag la in ett mål att gå ner 11 kilo på 22 veckor. Jag äter enligt kaloritabellen på appen och är ute och går/springer 4-5 dagar i veckan samt tränar workout utan vikter hemma ca 2-3 gånger i veckan. Jag vägde mig idag och inser att jag inte gått ner ett kilo ens. Varför? Jag har varit ganska smal och vältränad innan men skadade mig och kunde inte träna på flera år, därav gick jag upp ca 15 kilo. Men nu går jag trots ihärdig koll på kalorier och träning inte ner ett hekto ens. //Sabina, 37

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!