Hur gör jag för att ändra livsstil

Hur gör jag för att ändra livsstil

Hur gör jag för att ändra livsstil

Sign Ziyad: Jag är en kille på 15 år och jag har ständig ångest över att jag är överviktig. Jag har ett antal gånger försökt att banta. Jag lyckades en gång gå ner 14 kg under sommaren, men senare under vintern började jag äta mera igen och var alltid sugen, och gick upp till samma vikt som tidigare. Jag känner både stöd och press från min familj att motionera för alla är smala och vältränade och jag känner mig som svarta fåret. Min 28 årige bror har försökt hjälpa mig, men det räcker inte. Det känns som jag måste ha en övervakare bredvid mig dygnet runt så att jag inte äter något onödigt. Idag visade min bror broshyrer, som jag läste igenom och blev helt chockad hur stor risken var för mig att få sjukdomar och att jag låg på gränsen till fetma. Nu är jag rädd att något dåligt skall hända med mig. Detta kanske ni tycker är konstigt eftersom jag bara är 15 år gammal. Jag är ungefär 178 cm lång och väger 97 kilo. Jag idrottade när jag var liten och älskar fotboll, men jag sportar inte själv mera. Jag sitter mycket vid datorn. Jag undrar om det finns nåt som kan hjälpa mig att inte vara så sugen hela tiden och så jag kan gå ner i vikt, för så här kan det inte fortsätta. problem, jag vet att jag måste motionera och äta rätt, men hur gör jag?
Forumdoktor Per Åke Lagerbäck svarar:
Du skriver att du vet hur och vad du skall göra, att du får bra stöd och att du gjort de livsstilsförändringarna förut, men att det sedan blir "helt galet"..

Du behöver hjälp och stöd hur du skall komma igång igen och hur du skall hantera ditt liv nästa gång det blir bekymmer. Det finns säkert sätt att stödja dig Men då krävs att du träffar någon som känner dig väl, men inte står allt för nära, som kan hjälpa dig med att ha mindre oro, ångest och att hantera kommande motgångar annorlunda. Du är för ung, för att man skall skriva ut medicin mot övervikten, men det är mycket annat du kan få hjälp med.

Fetma leder till stora hälsorisker, men det tar flera år att utveckla sjukdomarna. Därför är det jättebra att du nu är motiverad att ändra livsstil. Vänd dig till skolsköterskan och/eller skolläkaren i första hand.

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress