Ange ditt sökord

Annons:

Hur fungerar solskyddsfaktor?

Hej!

Jag undrar hur solskyddsfaktor fungerar egentligen?

Om jag t.ex. har smörjt in mig med faktor 6 och en timme senare smörjer jag in mig med faktor 4, blir det faktor 10 då?

Om jag har smörjt in mig med faktor 6 och sen solar 6 timmar och sen smörjer in mig med faktor 6 igen, har jag då lika bra skydd som första gången jag smörjde in mig trots att jag redan solat 6 timmar?

Tacksam för svar!

Solskyddsfaktorn anger den tid du kan vara i solen innan du blir röd i förhållande till om du inte alls smörjt in dig. Om du solar utan solskydd alls så låt säga att du blir röd efter 4 minuter. Om du istället använder ett solskydd med faktor 6 blir du röd efter 6x4 minuter i solen. Detta gäller hudreaktioner på UVB, det är bara för UVB dessa faktorer gäller. Det har också stor betydelse hur tjockt man lägger på sin solksyddskräm, oftast är det alldeles för tunt lager. Betydelse har också om man badar, ingen skydd är vattenfast. Du kan inte summera olika faktorer. Faktor 6 samt faktor 4 blir ej faktor 10 på huden.
Solskyddet är lika oavsett om man solat men om du solat 6 timmar har du sannolikt totalt bränt upp dig och har ingen glädje av någon solskyddsfaktor alls.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: