Ange ditt sökord

Annons:

Hur botar man klåda?

Vad är bästa boten för intensiv klåda?

Hej! Klåda är vanligt och kan vara väldigt påfrestande. Ofta orsakas den av något bakomliggande tillstånd i huden, som det är viktigt att behandla för att bli av med klådan. Det kan till exempel handla om torrhet, eksem, psoriasis osv. Ibland kliar huden trots att det inte går att hitta en bakomliggande orsak. Då får en försöka hitta något som dämpar klådan, till exempel sval mjukgörande kräm/lotion, sova svalt, inte använda ullkläder närmast huden m.m. Det är viktigt att INTE klia, för då underhålls och förvärras klådan. Så när det kliar får en i stället smörja med mjukgörande, klappa på huden eller nypa. Det är bra att sova med bomullshandskar om det är svårt att låta bli att klia i sömnen, alternativt ha kortklippta naglar.

I mer sällsynta fall kan klådan orsakas av någon invärtes sjukdom. Lider en av klåda gör en klokt i att söka sin vårdcentral för att utreda om det finns någon bakomliggande orsak och få hjälp med behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Hud & Hår

Bruna fläckar av solen

Varför får jag bruna fläckar i ansiktet av solen?

Hud & Hår

Soleksem och solurtikaria

Hej! Jag undrar om solurtikaria är något annat än det man kallar soleksem. Vad kan göras åt det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: