Ange ditt sökord

Annons:

Hur botar man klåda?

Vad är bästa boten för intensiv klåda?

Hej! Klåda är vanligt och kan vara väldigt påfrestande. Ofta orsakas den av något bakomliggande tillstånd i huden, som det är viktigt att behandla för att bli av med klådan. Det kan till exempel handla om torrhet, eksem, psoriasis osv. Ibland kliar huden trots att det inte går att hitta en bakomliggande orsak. Då får en försöka hitta något som dämpar klådan, till exempel sval mjukgörande kräm/lotion, sova svalt, inte använda ullkläder närmast huden m.m. Det är viktigt att INTE klia, för då underhålls och förvärras klådan. Så när det kliar får en i stället smörja med mjukgörande, klappa på huden eller nypa. Det är bra att sova med bomullshandskar om det är svårt att låta bli att klia i sömnen, alternativt ha kortklippta naglar.

I mer sällsynta fall kan klådan orsakas av någon invärtes sjukdom. Lider en av klåda gör en klokt i att söka sin vårdcentral för att utreda om det finns någon bakomliggande orsak och få hjälp med behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

När försvinner smärtan vid bältros?

Hej! Jag har fått bältros och har fått antiviral medicin som jag ska ta i 7 dagar. Jag tar även värktabletter, men när försvinner smärtan?

Hud & Hår

Hur får jag bort mollusker?

Min son på 3 år har mollusker i ansikte, nacke och nära haka. Verkar inte försvinna. Jag ( mamma) har också i ansikte, och undrar om det finns nåt jag kan göra för att få bort dem. Trivs inte med dem.

Hud & Hår

Ökad behåring på kroppen – vad ska jag göra?

Mitt hår på ansiktet och på kroppen växer kraftigt. Jag har testat att ta bort det med laser och det funkar inte alls. Jag mår psykiskt dåligt av den ökade behåringen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: