Ange ditt sökord

Annons:

Hudutslag?

Hej,
Jag är en kille på 33 år som har haft problem med huden till och från i c:a 8 år. Beskrivningen av mina hudbesvär kan sammanfattas enligt följande: hudutslag kring näsvingar och angränsande hud på kinderna, fläckvis på haka. Hårbottnen angrips också fläckvis speciellt vid hårfästet runt hela huvudet och i polisonger. Utslagen återkommer alltid på sammma ställe. De visar sig först som en rodnad varefterde de höjer sig en aning jämfört med resten av huden. Därefter bildas en svag oelastisk förhårdnad ovanpå utslagen följt av att denna förhårdnad fjällas av i vita, något feta och tunna fjäll, detta stadie är förenat med ibland mer, ibland mindre klåda. Därefter återhämtar sig huden succesivt. Hela processen tar en vecka till tio dar. Intervallet mellan symtom kan vara ganska oregelbundet. Jag har observerat att det visar sig oftare på vinter än sommar. Sol och bad i saltvatten verkar ha en förebyggande effekt. Kan finnas en viss relation till stress.

Hej!
Fjällande utslag på de platser du beskriver kan vara seborroiskt eksem eller psoriasis. Det finns tom en mellanform som av hudläkare brukar kallas "seboriasis" dvs vi har inga riktigt klara kriterier för var gränsen går mellan de båda tillstånden. Om utslagen helt sitter innanför hårfästet, är det mer seborroiskt eksem, men om de går ut flera cm på icke hårbevuxen hud, blir psoriaisis mer troligt. Det har heller inte så stor betydelse vad man kallar det i detta fall, eftersom behandlingen är densamma: Avfjällning med salicyl i vattenlöslig kräm, därefter kortisonlösning som oftast behöver vara stark (grupp III).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 maj, 2004 Publicerad: 4 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: