Ange ditt sökord

Annons:

Hudutslag?

Hej,
Jag är en kille på 33 år som har haft problem med huden till och från i c:a 8 år. Beskrivningen av mina hudbesvär kan sammanfattas enligt följande: hudutslag kring näsvingar och angränsande hud på kinderna, fläckvis på haka. Hårbottnen angrips också fläckvis speciellt vid hårfästet runt hela huvudet och i polisonger. Utslagen återkommer alltid på sammma ställe. De visar sig först som en rodnad varefterde de höjer sig en aning jämfört med resten av huden. Därefter bildas en svag oelastisk förhårdnad ovanpå utslagen följt av att denna förhårdnad fjällas av i vita, något feta och tunna fjäll, detta stadie är förenat med ibland mer, ibland mindre klåda. Därefter återhämtar sig huden succesivt. Hela processen tar en vecka till tio dar. Intervallet mellan symtom kan vara ganska oregelbundet. Jag har observerat att det visar sig oftare på vinter än sommar. Sol och bad i saltvatten verkar ha en förebyggande effekt. Kan finnas en viss relation till stress.

Hej!
Fjällande utslag på de platser du beskriver kan vara seborroiskt eksem eller psoriasis. Det finns tom en mellanform som av hudläkare brukar kallas "seboriasis" dvs vi har inga riktigt klara kriterier för var gränsen går mellan de båda tillstånden. Om utslagen helt sitter innanför hårfästet, är det mer seborroiskt eksem, men om de går ut flera cm på icke hårbevuxen hud, blir psoriaisis mer troligt. Det har heller inte så stor betydelse vad man kallar det i detta fall, eftersom behandlingen är densamma: Avfjällning med salicyl i vattenlöslig kräm, därefter kortisonlösning som oftast behöver vara stark (grupp III).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.