Ange ditt sökord

Annons:

Hudutslag?

Hej,
Jag är en kille på 33 år som har haft problem med huden till och från i c:a 8 år. Beskrivningen av mina hudbesvär kan sammanfattas enligt följande: hudutslag kring näsvingar och angränsande hud på kinderna, fläckvis på haka. Hårbottnen angrips också fläckvis speciellt vid hårfästet runt hela huvudet och i polisonger. Utslagen återkommer alltid på sammma ställe. De visar sig först som en rodnad varefterde de höjer sig en aning jämfört med resten av huden. Därefter bildas en svag oelastisk förhårdnad ovanpå utslagen följt av att denna förhårdnad fjällas av i vita, något feta och tunna fjäll, detta stadie är förenat med ibland mer, ibland mindre klåda. Därefter återhämtar sig huden succesivt. Hela processen tar en vecka till tio dar. Intervallet mellan symtom kan vara ganska oregelbundet. Jag har observerat att det visar sig oftare på vinter än sommar. Sol och bad i saltvatten verkar ha en förebyggande effekt. Kan finnas en viss relation till stress.

Hej!
Fjällande utslag på de platser du beskriver kan vara seborroiskt eksem eller psoriasis. Det finns tom en mellanform som av hudläkare brukar kallas "seboriasis" dvs vi har inga riktigt klara kriterier för var gränsen går mellan de båda tillstånden. Om utslagen helt sitter innanför hårfästet, är det mer seborroiskt eksem, men om de går ut flera cm på icke hårbevuxen hud, blir psoriaisis mer troligt. Det har heller inte så stor betydelse vad man kallar det i detta fall, eftersom behandlingen är densamma: Avfjällning med salicyl i vattenlöslig kräm, därefter kortisonlösning som oftast behöver vara stark (grupp III).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!