Ange ditt sökord

Annons:

Hudsvamp

Hejsan!
Jag har haft problem med hudsvamp under ca 3 år. Man har konstaterat att det är hudsvamp jag har (odling). Jag har provat ett flertal krämer och även tabletter som skulle tas en gång i veckan under 1 månad. Visst har dessa medel hjälpt, men svampen kommer hela tiden tillbaka, mest på armar, ben, ibland ansikte!
Håller på att bli tokig snart, den kräm som jag använt mig mest av är Pevisone.
Tar det långt tid innan svmapen försvinner, vad finns det mer att göra för att bli av med detta eländiga!
Har även märkt att utslagen försvinner under sommaren och återkommer igen vid höst/vintertid!
Kan även tillägga att jag har inga djur hemma och således även ingen alls kontakt med djur.

Vad ska jag göra? Är detta farligt?
Tacksam för svar!

Hej!
Det framgår inte vilken sorts hudsvamp man har odlat fram, men det låter i första hand som jästsvamp. Att jästsvamp finns på huden är normalt, och inte en smitta från något djur. Men ibland blir det mer än vanligt och då kan man få fjällande fläckar som även kallas pityriasis versicolor (se dermatologens patientinformation). Dessa brukar läka ut med behandling som Pevison, det kan även läka med mildare preparat mot svamp utan kortisontillsats (kortison ingår i Pevisone). Pityriasis versicolor efterlämnar vita fläckar i ett ofta "skärgårdskarteliknande" mönster, oftast på bålen. Detta kan ej behandlas bort, men försvinner nästa gång man blir brun. P.V. kommer ofta tillbaka.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: