Ange ditt sökord

Annons:

Hudsprickor

Jag har ett problem som kommer och går. Det börjar med att jag får ett litet hårdare parti på något finger (ca 1cm diameter), oftast tumme eller pekfinger. Sedan börjar det flagna o sprider sig – till slut får jag hudsprickor (detta varar ett par månader). När jag får sprickorna så svullnar huden runtomkring. Jag har ingen klåda. När det är sprucket gör det självklart ont.
Sedan kan det läka och försvinna men kommer alltid tillbaka. Det hjälper inte med krämer när jag får dessa problem.
Vad kan detta vara?
Tacksam för svar

Hej!
När hudens hornlager blir förtjockat, förlorar det förmågan att hålla ihop som den levande huden har. Förtjockat blir hornlagret som ett försvar vid tryck eller nötning, som vi ju utsätter fingrarna för. Man brukar se på den typen av besvär du har, som en sorts handeksem. Det du kan göra är att smörja med mjukgörande och på så sätt förhindra att förhårdnaderna uppstår. Särskilt bra kan det vara att använda en kräm som innehåller salicyl, tex Locobase LPL, och smörja in sig ordentligt till natten minst några kvällar i veckan. Om sprickan ändå uppstår, kan smärtan dämpas av sk ocklusivt förband (tex duodermplatta/comfeel). Sådant förband mjukar också upp omkringliggande förhårdnad. Kortisonkräm brukar inte hjälpa alls.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 maj, 2004 Publicerad: 23 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: