Ange ditt sökord

Annons:

Hudsprickor

Jag har ett problem som kommer och går. Det börjar med att jag får ett litet hårdare parti på något finger (ca 1cm diameter), oftast tumme eller pekfinger. Sedan börjar det flagna o sprider sig - till slut får jag hudsprickor (detta varar ett par månader). När jag får sprickorna så svullnar huden runtomkring. Jag har ingen klåda. När det är sprucket gör det självklart ont.
Sedan kan det läka och försvinna men kommer alltid tillbaka. Det hjälper inte med krämer när jag får dessa problem.
Vad kan detta vara?
Tacksam för svar

Hej!
När hudens hornlager blir förtjockat, förlorar det förmågan att hålla ihop som den levande huden har. Förtjockat blir hornlagret som ett försvar vid tryck eller nötning, som vi ju utsätter fingrarna för. Man brukar se på den typen av besvär du har, som en sorts handeksem. Det du kan göra är att smörja med mjukgörande och på så sätt förhindra att förhårdnaderna uppstår. Särskilt bra kan det vara att använda en kräm som innehåller salicyl, tex Locobase LPL, och smörja in sig ordentligt till natten minst några kvällar i veckan. Om sprickan ändå uppstår, kan smärtan dämpas av sk ocklusivt förband (tex duodermplatta/comfeel). Sådant förband mjukar också upp omkringliggande förhårdnad. Kortisonkräm brukar inte hjälpa alls.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!