Ange ditt sökord

Annons:

Hudsjukdomar

Jag önskar svar på de tre följande hudsjukdommarna nedan:

1. Perorial dermatit
Provat tetralysal 5 gånger & rosacea salva använder metronisazol nu
men inget hjälper i längden?

2. Morfea/sklerodemi
Har ett blått/gult hårt märke. Använt kortison, lite bättre. Kan morfea utveckla sig till sle, det är tre olika “stadier”?

3. Seborroiskt eksem
I hårbotten & i ansiktet, provat aloe vera krämer & schampo (det fjällar), vad finns för behandling? (Min man har det.)

Jag skulle bli otroligt glad om du hade några förslag på salvor eller andra behandlingar.
Mvh/carolina andersson

Svar till signaturen HUDSJUKDOMAR
1. Behandling för perioral dermatit är lokal metronidazol-kräm, eventuellt kan man växla med hydrokortisonkräm vid rodnad. Om ytterligare behandling krävs ges i första hand just tetracykliner. Tyvärr återkommer ibland symtomen efter avslutad behandling. Om tetracyklin ej hjälper kan ibland Roaccutan faktiskt ha effekt.

2. Morfea/lokaliserad sclerodermi är en begränsad hudsjukdom som INTE övergår i SLE(=systemisk lupus erythematosus). Morfeas olika 3 stadier är 1:aktiv sclerosering, ofta med en lila ring 2:förändringen stannar av.3: morfeaförändringen försvinner.

3. Behandling av seborroiskt eksem är ketokonazol-haltigt schampoo (ex Fungoral, Ketoson) både hårbotten och ansikte tvättas. Övrigt lokalt hydrokortisonkräm eventuellt med tillsats av antimykoticum (Daktocort,Kortimyk).
Se övrigt Dermatologens patientinformation nr 33 och flera tidigare besvarade frågor om seborroiskt eksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 mars, 2002 Publicerad: 26 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: