Ange ditt sökord

Annons:

Hudsjukdom – Pityriasis Rubra Pilaris

Hej!
Har fått en hudsjukdom – Pityriasis Rubra Pilaris.
Vad är det för sjukdom, vad får man den av, hur behandlar man den? Får inget annat svar av min läkare än att man inte vet. Äter Neotigason – mycket starka tabletter med många biverkningar. Mycket klåda. Tacksam för svar.

Pityriasis rubra pilaris är en ovanlig hudsjukdom med en rubbning i hudens så kallade keratiniseringsförmåga. Detta betyder att yttersta delen av ytterhuden inte längre kan bildas på normalt sätt. Man får en rodnad och fjällning inom stora områden av huden, däremellan ses ofta normal hud. Handflator och fotsulor har ofta kraftig fjällning. Symtomen liknar psoriasis men det är en helt annan sjukdom. Orsaken är helt okänd. Man vet inte alls varför den uppstår. Behandlingen är just Neotigason som man också ger mot svår psoriasis. Neotigason brukar ha mycket bra effekt på pityriasis rubra pilaris och mekanismen här är att detta läkemedel som är ett slags A-vitamin(acitretin) normaliserar hudens keratiniseringsförmåga.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 oktober, 2003 Publicerad: 30 oktober, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: