Ange ditt sökord

Annons:

Hudsjukdom – pemphigus av Hailey-Hailey typ

Jag har en hudsjukdom i min släkt som heter menfingus simplex typ haley haley. Hur yttrar sig den och finns det bot?

Hej!
Det heter pemphigus, (benign familjär pemphigus) av Hailey-Hailey typ. Pemphigus är en grupp sk blåsdermatoser, gemensamt är att man har antikroppar mot någon del av den egna huden. Det är alltså en sk autoimmun sjukdom, dvs där kroppen av någon anledning riktar en del av immunförsvaret mot sig själv. Autoantikropparna gör att det blir en spricka på den nivå i överhuden där molekylen sitter som antikropparna riktar sig mot. Sprickan gör huden skör och då uppkommer skrubbsårsliknande hudförändringar. Säkert sköts de drabbade medlemmarna i din familj av en hudspecialist, och där kan ni få veta mer om sjukdomen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: