Ange ditt sökord

Annons:

Hudprodukter

Jag har alltid haft torr och eksembenägen hud, och måste därför ofta smörja in mig med hudkräm. Mitt yrke kräver dessutom att jag använder handdesinfektionsmedel. Vad jag undrar är om ämnen från dessa hudprodukter kan tas upp via huden till blodbanan och påverka kroppen negativt systemiskt? En del läkemedel tas ju upp i kroppen på det sättet. Finns det i så fall någon hudvårdsserie som är bättre än andra i det avseendet? Kan fett och alkohol tas upp i blodet via huden?

Hej!
Mycket små mängder av innehållet i krämer och andra produkter, kan passera från huden ut i blodet. Vilka mängder det blir, påverkas både av mängden man sätter på, ytan man smörjer in och hur skadad hudytan är. Dessutom spelar det roll vilken kräm eller salva man använder. Till exempel, om man smörjer ett litet barn med utbrett eksem över hela kroppen, så kan aktiva ingredienser i krämerna passera ut i blodet så att det påverkar barnet. Men om en vuxen smörjer händerna, så blir det i praktiken så små mängder att det är försumbart. Fett och alkohol passerar inte ut i blodbanan.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: