Ange ditt sökord

Annons:

Hudprodukter

Jag har alltid haft torr och eksembenägen hud, och måste därför ofta smörja in mig med hudkräm. Mitt yrke kräver dessutom att jag använder handdesinfektionsmedel. Vad jag undrar är om ämnen från dessa hudprodukter kan tas upp via huden till blodbanan och påverka kroppen negativt systemiskt? En del läkemedel tas ju upp i kroppen på det sättet. Finns det i så fall någon hudvårdsserie som är bättre än andra i det avseendet? Kan fett och alkohol tas upp i blodet via huden?

Hej!
Mycket små mängder av innehållet i krämer och andra produkter, kan passera från huden ut i blodet. Vilka mängder det blir, påverkas både av mängden man sätter på, ytan man smörjer in och hur skadad hudytan är. Dessutom spelar det roll vilken kräm eller salva man använder. Till exempel, om man smörjer ett litet barn med utbrett eksem över hela kroppen, så kan aktiva ingredienser i krämerna passera ut i blodet så att det påverkar barnet. Men om en vuxen smörjer händerna, så blir det i praktiken så små mängder att det är försumbart. Fett och alkohol passerar inte ut i blodbanan.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!