Ange ditt sökord

Annons:

Hudproblem runt munnen

Min tolvårige son har under hösten/vintern haft problem med att huden runt läpparna varit röd och irriterad. Vi har smort in huden med alla tänkbara medel, men inget har hjälpt. Under de senaste veckorna har det förvärrats betydligt. Huden är “skinnflådd”, sprucken och vätskar i ett område som sträcker sig ca 5 cm från läpparna och ut. Det svider och bränner. Min son vill inte gå till skolan p.g.a. utseendet. Det bildas sårskorpor och huden fjällar för att sedan bli röd och skinnflådd igen med sprickor som vätskar. När han under sportlovet reste bort försvann besvären så gott som helt på 5 dagar. Är det en tillfällighet eller kan det vara något i vår hemmiljö som är orsaken? Kan det vara allergi? Hudsjukdom? Som lite hade han s.k. böjveckseksem. Vid femårs ålder gjordes ett pricktest, som visade överkänslighet/allergi mot damm, gräs, pollen, kvalster, katt, björk. Ingen födoämnesallergi känd. Mycket tacksam för svar! Han har det väldigt jobbigt.

Svar till signaturen Hedberg
Eksem kring munnen vintertid är ofta ett symtom på atopiskt eksem och det tror jag är orsaken hos din son. Kanske att han slickar sig kring läpparna för att det är torrt och irriterat och det förvärrar. Sol ger förbättring. Sonen bör absolut behandlas med en hydrokortisonsalva eventuellt också antibiotikum om tecken finns på bakterieinfektion.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 februari, 2002 Publicerad: 27 februari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: