Ange ditt sökord

Annons:

Hudproblem

Jag har i många år besvärats av flagnande hårbotten, bakom ena örat kan jag dra lös långa remsor av torkad hud ibland flera gånger per dag. När det är som värst spricker huden bakom örat och blöder. Hårbotten är också täckt av små "finnar" och kliar ofta enormt mycket. Flagningen har jag även på yttre blygdläpparn med sprickor även här.
På senare år har jag börjat få bölder i ansiktet, det blir värre när jag svettas och när jag är i stark sol. Jag har även fått finnar och bölder över hela överkroppen vid svettning och sol. När jag sitter framför datorn för länge svider det och bränner i ansiktet och efteråt i ögonen också. Jag har diabetes, äter waran och har känslig mage. Finns det någon hjälp för mig?

Dina hårbottenbesvär är nog mest sannolikt orsakade av mjälleksem/seborroiskt eksem, men då Du även har besvär i underlivet skulle det eventuellt kunna vara psoriasis. För öron och underlivet tycker jag Du ska pröva Corticomykkräm och för hårbotten och bålen Fungoral-/Ketosonschampo från Apoteket. Cortimyken använder Du första 1-2 veckorna 2 gånger dagligen och ifall det fungerar bra glesar Du sakta ut behandlingstillfälle och senare underhåller huden nån gång i veckan.
Ang schampot använder Du den till håret enligt tryckt föreskrift. Till bålen (+ev ansiktet) fuktar Du först huden, gnuggar in schampot direkt på huden, får verka i 3-5 minuter för att sen duscha bort det. Görs i början 2 gånger i veckan.
Blir Dina besvär inte bättre på 2-4 veckor, tycker jag Din husläkare/distriktsläkare får titta på Dina hudbesvär.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: