Ange ditt sökord

Annons:

Hudmetaplasi?

Hej, jag har en hudfråga som jag grubblar på och som Du kanske kan besvara. Det är så att jag nedanför ena ögat ut mot kinden och ned mot mungipan fått ett område 2×2 cm som liksom är alldeles täckt med massor med små, nålspetsstora små pormaskar där vissa liksom står ut från hudytan. Området är vidare torrt och lite rodnat. Kan detta vara ett resultat av stark uttorkning av huden (att huden som svar reagerar med ökad aktivitet i talgkörtlarna) eller är det den vanliga gamla acnen som spökar? Det finns väl inget som heter comedocancer i huden? Känns som jag liksom fått ny hudtyp på detta område (har också på andra ställen problem med pormaskar). Hur skall detta behandlas – skall man överhuvudtaget göra något? Slutligen – är det någonsin fel att smörja in sig med typ Essex lotion (är väl icke-komedogen) på områden med mycket pormaskar? Kan man någonsin smörja in sig för mycket och förvärra det hela? För hoppets skull: när kan man räkna med att en hud med överaktiva talgkörtlar börjar lugna sig och uppträda mer normalt (är född 79)?

Svar till signaturen Nicke
Man kan ha en ansamling av komedoner inom ett område så kallat naevus comedonicus. Cancer förekommer ej. En plastikkirurg kan i så fall operera bort denna ovanliga typ av naevus. Essex lotion går bra att använda mot torr hud, feta hudkrämer kan ibland förvärra acne och komedoner, men en lotion går bra.
Tyvärr kan talgkörtlarna var mycket aktiva upp i 45-årsåldern men ofta minskar aktiviteten litet i 30-årsåldern, stora individuella skillnader dock.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 10 april, 2002 Publicerad: 10 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: