Ange ditt sökord

Annons:

Hudinfektioner och eksem

Hejsan!
Jag är en kille som nyss har fyllt 20 år. Ända sen jag var liten har jag haft problem med atopiskt eksem och torr hud. Jag har haft eksem överallt på kroppen, men mest på armarna, halsen och benen. Eksemen flyttar sig ibland då och då runt hela kroppen. PÅ mina eksem är det väldigt rött och det kliar jättemycket, ibland så kliar jag så mycket att det börjar blöda lite smått. Jag har besökt doktorn sedan jag var liten också. I somras blev min allergi jättedålig, min hud blev så torr att min hud börja trilla av, men jag fick kortisonkrämer och under den tiden jag använde kortisonkräm och allt blev bättre, men sen när jag slutade använda krämen så kom alla eksem tillbaka. Sen nu de senaste 2 åren har jag börjat få bölder som smärtar och har en gul knopp på toppen. Jag har fått dem i ansiktet, på halsen, ryggen – nästan överallt. Jag fick behandling av heracilin i 1 år, men det hjälpte inte, dem kom upp igen så fort jag slutade äta heracelin. Nu i somras blev jag inlagd på en hudklinik, där jag fick oljebad och blev insmörjad med kortison, allt blev bättre då också. Nu använder jag en kräm som heter protopic som fungerar jättebra. Eksemen har försvunnit helt nästan. Men mitt stora problem är att jag får dem bölderna och dem gör så ont och jag får feber också och det blir stora ärr efter. Hur ska man göra så dem det inte kommer tillbaka?

Jag är allergisk mot pälsdjur, räkor, damm, dun, mögel nötter m.m, kan det bero på det? eller proteiner som man äter när man styrke tränar?

Vad ska man undvika?

Hej!
Roligt att eksemen blivit så mycket bättre när du använt Protopic! Det problem du beskriver med bölder, låter ju i första hand som stafylokockorsakat. Du har säkert redan hört att stafylokockerna spelar en ännu inte helt klarlagd roll i atopiskt eksem, kanske har man nedsatt förmåga att ta hand om dem vid atopiskt eksem, eller så finns det helt enkelt fler på huden när den är torr och sprucken. Eftersom Heracillin som är ett stafylokockmedel, inte har hjälpt, måste man ta en ny fundering. Kan det vara böldacne också? Har man odlat från bölderna? Kanske skulle tillägg av ljusbehandling förbättra huden?
Det låter som om du fortfarande har behov av att träffa en hudspecialist för att fortsätta utreda och behandla dina bölder och ditt eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: