Ange ditt sökord

Annons:

Hjälp!

Jag har lidit av ångest i olika former ca 30 år, jag är nu 52. Social fobi, panikångest, hälsoångest. Jag fungerar dock bra, har aldrig varit sjukskriven för dessa besvär och äter inte heller någon medicin, ytterst sällan tar jag Oxascand eller Atarac och ibland tar jag Inderal.
Jag är också blodgivare och trots att gett blod 50 gånger är jag alltid spänd inför detta. Senast var mitt blodtryck vid givningstillfället 170/93. Naturligtvis ökade detta min hälsoångest. TOg senare trycket vid ett lugnare tillfälle och då var trycket 135/88 dvs normalt men ändå lite väl högt tycker jag eftersom jag är mycket vältränad. Har försökt få mer info om mitt höga tryck vid stressiga situationer, som är för mig med min ångest ganska många per dag, kan vara skadligt på lång sikt. Ingen verkar dock ha kunskap om detta. Inte allmänläkare, inte psykologer. Har sökt info på nätet men hittar inte mycket, dock har jag läst på några utländska sidor att detta på sikt kan skada kärlväggarna. Tycker du jag ska kontrollera dygns-bltr och ev. EKG? Och varför finns det så lite kunskap (och intresse) om detta? Tanja (53år)

hej, att BT åker upp vid besök i sjukvården är mkt vanligt (“vitarocksblodtryck”), kanske ssk vanligt om man snart ska få ett stick i armen! man kan alltså inte dra några slutsatser av ett BT taget under sådana omständigheter. Bättre hos ex distriktssköterska under lugna förhållanden eller, om misstanke om högt BT kvarstår ( och som du själv är inne på) dygnsmätning av BT. Rent generellt så finns det en koppling mellan symtomet “ångest” och ökad risk för hjärt-kärl sjukdom (hos män).
Exakt vilka undersökningar du bör göra kan jag inte uttala mig om. Vad jag förstår så är du vid god hälsa, vältränad. Kan vara så att det räcker med upprepade BT-mätningar under lugna förhållanden till at börja med. Om anledning finns kan man sedan gå vidare med exvis dygnsmätning. Varför det finns “så lite intresse och kunskap”? Svårt att svara på, för det första om det är riktigt rent allmänt och för det andra varför, i så fall. Klart är att det allmänt brister i kunskap om de olika Ångestsjukdomarna.
I ditt fall tycker jag du ska undersöka möjligheterna att behandlas med KBT.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: