Ange ditt sökord

Annons:

Hettande eksem i ansiktet.

Bästa dr Linde!
Sedan lång tid tillbaks har jag problem med eksem i ansiktet. Började med små rodnader vid båda sidor om näsan och har efter ca tio år spridit sig ut på kinderna, upp i ögonbrynen och ner på överläppen. Det går i skov. När det är som bäst syns rodnaden lite och det hettar på små plättar stora som en nagel. Men när det är som mest är det rodnat som en kraftig solbränna över hela området och det hettar och pulserar fruktansvärt. Från vädigt lite till mycket kan gå på några timmar, men tvärtom tar några dagar. Emellanåt så fjällar eksemen. Har varit i kontakt med olika läkare genom åren och samtliga har gett mig Daktakort kräm vilket jag använder dagligen för att det skall vara drägligt men långt ifrån bra. Tvärt om så sprider det sig och det oroar mig. Använder också Fungoral hårschampo ibland då det även finns tendens i hårbotten enligt läkarna men inget som jag har mycket obehag av. Fungoral ger faktiskt en viss lindring även för det i ansiktet. En förklaring till dessa besvär har varit att det beror på "för stor produktion av manliga hormoner vilket kan leda till en inflammation i huden". Jag är 38 år och för övrigt helt frisk och har ett sunt leverne. Kan Du ge någon förklaring? Skulle bli överlycklig om det finns något botemedel för detta!!
TACK

Svar till signaturen NA
Beskrivningen av dina symtom och den behandling du fått stämmer ju mycket bra med seborroiskt eksem-mjälleksem. Detta eksem hör till gruppen innifrån kommande eksem och olika människor har just olika känslighet att utvecka mjälleksem inom de områden som har stor talgkörtelaktivitet.
Solen brukar ju förbättra denna typ av eksem. I övrigt har du fått den behandling som finns. Se flera tidigare svar om mjälleksem samt Dermatologens patientinformation nr 33.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 13 juni, 2002 Publicerad: 13 juni, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: