Ange ditt sökord

Annons:

Helt plötsligt så minns jag gamla drömmar

Ibland så kan jag sitta vid datorn eller vad som helst (även med kompisar) och är helt klar i huvudet, minns allt och allt fungerar som det ska (nåja nästan). Men iallafall helt plötsligt så minns jag gamla drömmar som bara ploppar upp i huvudet bara sådär och kroppen blir iskall samt att jag förlorar medvetandet i ca 10 sekunder och glömmer av allting, även kompisen som sitter bredvid. Jag bara sitter där och stirrar med klaröppnaögon. Vid det tillfället så brukar jag sticka in till köket och ta ett glas vatten. En liten stund senare så är allt som förut igen. Det händer lite då och då. Så sjukt, mår dåligt av att veta att detta kan hända om man ska ut någonstans eller vad som helst som har med offentliga platser att göra. Skulle behöva akut hjälp om vad det kan vara för skumt.

Hej

Det är inte konstigt att det du beskiver i ditt mejl väcker tankar. Dels oroar det dig vad som händer med dig i vissa situationer, dels om detta kommer att hända igen och i så fall var. Du beskriver att från att vara ”klar i huvudet, minnas allt och allt fungerar” ploppar det plötsligt upp gamla drömmar. Saker händer också i din kropp. Du blir iskall och förlorar kort medvetandet och blir sittande med klaröppna ögon.

Du undrar vad det kan vara för ”skumt” och att du behöver akut hjälp. Det du beskriver i ditt mejl skulle kunna vara ångest. Ångest kan komma fort, den kan vara intensiv och den kan gå över fort. Många gånger kan också kroppen reagera när ångesten blir tillräckligt stark. Det kan också vara bra att tänka på att ångest inte är farligt i sig men det är obehagligt och jobbigt när den blir för stark. På föreningen Åss hemsida, www.angest.se/riks, kan du få mer information om ångest och hur den kan yttra sig.

Det är viktigt att du vänder dig till din vårdcentral för att klargöra vad detta kan vara. Där finns det läkare som kan hjälpa dig för att ta reda på orsaken till dina problem. Detta för att kunna utesluta eventuella fysiska orsaker och få utrett, vad som får dig att känna som du gör. Är orsaken ångest så finns det bra hjälp och stöd att få så att du slipper drabbas på detta sätt. Utöver läkare på vårdcentralen så finns det kuratorer och psykologer på olika mottagningar som kan hjälpa dig. Är du under 23 år kan man få stödsamtal via ungdomsmottagningar,
( www.umo.se). I professionella samtal får man möjlighet att tala om hela sin livssituation och får nya verktyg i att hantera det som händer. Detta kan ge en ökad förståelse för vad som pågår och eventuella bakomliggande orsaker. Du nämner gamla drömmar som du minns. Drömmar kan ibland innehålla information till en själv Jag vill fråga dig om det är något för övrigt som oroar dig i ditt liv?
Du har själv funnit vissa sätt som hjälper när detta inträffar. Du beskriver hur du går ifrån och dricker ett glas vatten och så känns det bättre. Du kan fundera på annat som du gör som får dig att må bra och förstärka detta i ditt liv. Det är bra att du fortsätter att träffa dina kompisar. Kan du prata med någon kompis om det som händer?

Du är välkommen att ringa till oss på Nationella hjälplinjen då det kan vara skönt att få prata med någon om det som oroar. Vi har öppet alla dagar mellan 13.00 och 22.00. Vårt telefonnummer är 020-22 00 60. Du kan du även kontakta din öppna psykiatriska mottagning eller vid en mer akut situation psykakuten på din ort.

Jag hoppas att det här svaret kan vara till stöd för dig och kan vara en uppmuntran för dig att söka vidare hjälp. Med risk för att låta tjatig; med bra stöd och hjälp så kan du slippa de upplevelser du beskriver och oron för att det ska hända igen.

Med vänlig hälsning

Nationella hjälplinjen

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 11 november, 2009 Publicerad: 11 november, 2009

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: