Ange ditt sökord

Annons:

Hej Ylva!

Jag är en 17 tjej och jag mått så dåligt det senaste halvåret pga mitt håravfall. Det började redan förra året och va som värst nu i våras. Sedan klippte jag mej och har inte märkt av det men nu börjar det komma tillbaka. Jag har varit hos en doktor och alla mina prover som kunde visa på brist av någonting va normala. Det va heller inget fel på mina hormoner (hade ej överskott av manliga) Jag gick till en hudläkare och hon upptäckte mjälleksem som bildats pfa att jag haft håret uppsatt hela tiden. Jag behandlade det men tappar fortfarande hår. Sen har jag hört att man inte kan bota mjäll, bara dämpa, stämmer det?. Det kan ju bero på stress men jag har tagit det lungt på senaste tiden. Jag har kanske tappat halva mitt hår, ej fläckvis utan diffust. Jag vet inte vad jag ska göra.

Svar till signaturen Tove.
I samband med en rejäl infektion, ibland efter stor psykisk anspänning och mycket ofta i samband med graviditet ses diffust håravfall cirka 3-6 månader senare. Denna typ av håravfall beror på att många hårsäckar går in i vilofas samtidigt och då fäller sitt hårstrå. Denna typ av håravfall kan bli väldigt uttalad men håret kommer alltid tillbaka. Så har vi en hårsjukdom som yttrar sig som mindre eller större fläckar med håravfall som kallas alopecia areata. Denna sjukdom orsakas av en lokal immunologisk reaktion mot hårsäckarna men varför det uppstår vet vi inte.
Även alopecia areata har god prognos med återväxt av håret. Vidare ser vi ibland diffust håravfall utan att någon bakomliggande orsak kan påvisas. Vi har då tyvärr inget botemedel, men även här kommer håret ofta tillbaka. Mjälleksem i sig ger ej håravfall. Denna typ av eksem går ej att bota men kan behandlas till symtomfrihet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 augusti, 2001 Publicerad: 15 augusti, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: