Ange ditt sökord

Annons:

Har jag psoriasis?

Hej!

Jag har under hela denna stressiga höst haft vad jag trodde var eksem. Jag har använt receptbelagd 1% kortison, alsollösning, Essex, jästtabletter, funderat kring min kost och allergier, inget tycks hjälpa! Förra hösten var det lindrigare och flyktigare. “Utslagen” sitter runt hakan och går ibland upp på kinden, även lite i pannan ibland. Min mamma har atopiskt eksem och det ser inte ut som det, säger hon. Min pappa har psoriasis. Jag har “bara” problem i ansiktet. Denna torrhet med flagor, som nämns vid psoriasis är ingenting som är iögonfallande för mig. Det är oftast ganska rött, kliar inte direkt, är ojämt och lite som småblåsor. Jag måste bara få veta! Ska uppsöka hudläkare, men det verkar ta tid… Vore så innerligt tacksam för någon respons! Tack!

Hej. Instämmer i att det inte låter som psoriasis i första hand. Dels är det ovanligt med psoriasis endast i ansiktet, dels är ju som du säger, fjällning ett viktigt symptom. Dina rodnade små knottror eller blåsor gör att man i första hand tänker på perioral dermatit, du kan läsa om det i dermatologens patientinformation och se om du tycker att det stämmer. Kortisonsalvor utlöser och försämrar denna hudsjukdom. Det bästa vore om du kunde skynda på tiden hos hudläkare så mycket som möjligt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: