Ange ditt sökord

Annons:

Har jag kerion?

Hej!

Jag är en kille på 21 år.
Jag undrar om jag har någon slags svamp i ansiktet, skäggsvamp (kerion)?
Jag har under något år haft välldiga besvär med min hud i ansiktet där jag har skäggväxt. Jag får ganska mycket och vanprydande varblåsor och även fjällande röda utslag som kliar. Det kan ibland bli bättre om jag undviker att raka mig, jag har provat olika hyvlar och rakapparat.
Finns det något receptfritt medel jag kan behandla med?

Svar till Turbo
Kerion är en djup hudsvamp(mykos) som är mycket ovanlig. Man har då avgränsade områden med djupa ömmande "knölar" och varbildning.
Det du beskriver är sannolikt bakteriell infektion med stafylokokker som ger ytliga follikuliter med rodnad och fjällning.Detta är ett ganska vanligt tillstånd som ibland kan vara svårbehandlat. Föreslår att du försöker tvätta med alsolsprit växelvis med en hydrokortisonkräm vid rodnad och klåda. En förbättring kan inträda om du skaffar skägg.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 oktober, 2002 Publicerad: 5 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: