Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem

Hej,
jag är en tjej på 23 år.

Näe jag var liten så hade jag problem med eksem, på händer och i knäveck, som sedan försvann ju äldre jag blev.
Nu har jag fått väldigt mycket handeksem igen, vilket är väldigt jobbigt. Det kommer när jag jobbar, men blir genast bättre när jag är ledig, ex på semestern och så.
Inga salvor verkar hjälpa mej, jag har fått prova massa olika salvor och mjukgörande krämer, men det blir bara bättre för stunden.
Jag jobbar sedan tre år på en fabrik, där vi gör lack och betser – är det detta som förvärrar mina händer?
Var hos en läkare i början av sommararen och fick Elocon, han ville att jag skulle komma tillbaka om det blev värre efter semestern igen, vilket det har blivit, för att göra en utredning.
Vad är det för utredning dom kommer att göra då?
Är min enda utväg att byta jobb? Vilket är svårt eftersom att det inte finns så mycket jobb. Vad kan man jobba med när man har handeksem?
Jag har röda, kliande, svidande fläckar som spricker. Jag använder handskar på jobbet.
Mvh L

Hej!
Det låter ju som om dina besvär av handeksem är arbetsrelaterade på något sätt. Den utredning som läkaren talar om, brukar vara lapptest dvs man sätter ämnen på ryggen och avläser om du har några kontaktallergier. Sedan kan man koppla in Yrkes- och miljömedicin som får komma och göra arbetsplatsbesök, kanske komma fram till vad du kan undvika, kanske måste du ha andra handskar osv. Med hjälp av sådana åtgärder kan man kanske fortsätta på jobbet. Det är värre om ditt eksem har med nötning att göra (sk "husmorseksem") dvs tvättning och själva arbetsmomenten framkallar eksemen, utan kontaktallergi. Eftersom du är ung, är det viktigt att man nu fullföljer utredning och verkligen hjälper dig att ta ställning till vidare yrkesval. Du kanske också behöver ännu kraftfullare behandling, starkare salvor, ljusbehandling etc.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 september, 2003 Publicerad: 23 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: