Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem?

Jag har små ytor på högerhanden (jag är högerhänt), som krånglar med mig.
På översidan kan det bildas millimeterstora vätskefyllda bubblor omgivna av en liten rodnad, de sitter i grupperingar om 2 cm2. När bubblorna spricker torkar huden och flagnar, den blir sedan bättre för att återigen försämras. Detta sker med en period på en dryg vecka. På handflatan är de vätskefyllda bubblorna insänkta i huden och ingen rodnad finns. Uttorkning och fjällning förekommer på samma sätt som på ovansidan (fjällen är vita och frisk, men tunn hud, finns undertill)´.
Utslagen kliar inte och blir bättre av solen. Hydrokortison och inte alltför fet hudkräm hjälper. Det behandlade området kan läka efter lång behandling för att sedan blomma upp på en annan del av handen.

Kan detta vara psoriasis? Kan det vara någon form av allergi? (Jag har pollenallergi (gräs och björk) samt nyser när jag skalar mycket potatis?)Kan det vara “matallergi”?

Jag har varit hos en hudläkare och fått diagnosen “någon sorts kontakteksem” när jag beskrev samma symptom som ovan.

Svar till signaturen ändå lyckligt lottad.
Du beskriver faktiskt precis de förändringar som huden drabbas av vid en eksemreaktion. Först ansamlas vätska mellan och i cellerna i överhuden, ofta så mycket att små vätskefyllda blåsor (vesickler) bildas. Efter 2-3 dagar spricker båsorna och huden börjar fjälla, huden försöker nu påbörja sin återuppbyggnad men om huden åter kommer i kontakt med något den ej tål, börjar processen på nytt med vätskeansamling, vesicelbildning, fjälln o.s.v. Eksemreaktionen kan ses både vid kontaktallergi(ex nickel, gummi) och vid så kallad irritationseksem då huden utsätts för retverkan av vatten, rengöringsmedel och liknande.
Eftersom du har pollenallergi och alltså är atopiker finns risk att handeksemet är orsakat av atopiskt eksem. Detta måste dock utredas och en epicutantest bör göras. Epicutantest betyder att man lägger små standardiserade mängder av olika ämnen under tejp på ryggen. Efter 2 dygn tar man bort tejpen och efter ytterligare någon tid gör man en bedömning om allegi finns mot något av de testade ämnena. Denna test utförs på hudklinik.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 september, 2001 Publicerad: 4 september, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: