Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem

Hej, jag är en tjej på 23 år som har en fråga om handeksem.
Jag har just kommit tillbaka från min sjukskrivning, jag var sjukskriven pga handeksem. Jag fick en remiss till hudklinik, där jag fick göra ett lapptest, jag reagerade på kobolt, lanolin, diazuluerea nåt konserveringsmed i smink mm, och nickel. Jag gick tillbaka till mitt jobb eftersom att de tyckte att det inte hade med jobbet att göra. Jag jobbar i en fabrik, där vi gör lack och betser mm, jag jobbar på kontrollen, där jag kommer i kontakt med den färdiga varan. Jag testar visk, glans mm innan den skickas.
Jag har nu fått tillbaka eksem på händerna, med sprickor, det svider, de är röda det kliar. Jag har bara jobbat två veckor, jag kände det redan efter några dagar.. ju längre det närmar sej helgen detso värre blir det. Jag vet inte vart jag ska vända mej eller vad jag ska göra, miljöchefen här är inblandad så hon vet om, och håller på och kollar upp lite. Jag fick inte så bra information av min läkre, (var på företagshälsan) han struntade typ i mej och sa att jag skulle gå tillbaka, från första början var han bestämd på att jag skulle ha ett torrt jobb. Jag tvättar inte händerna lika mycket längre, innan frukost och lunch samt vid toalettbesök. Jag anväder bara apotekets produkter, eucerin dry skin 5% karbamid washlotion, och sedan propylnglykol 20%i essex kräm, och elocon.

Jag trivs inte med mitt jobb, kan det ha med det att göra?
(Är inte så sugen på att bli arbetslös pga av detta.)
Finns det nån annanstans man kan vända sej till för att få bättre hjälp och råd?

Mvh Lotta

Hej!
Du har varit hos en hudspecialist som bedömt att de påvisade kontaktallergierna inte har med arbetet att göra, men du själv ser tydligt samband mellan handeksemet och arbetet. Det finns en särskild del av dermatologin som kallas yrkeshud, lite olika organiserat i olika delar av landet. Vid sådana kliniker finns specialkunskaper om olika kemiska ämnen och deras inverkan på huden. De kan ofta göra arbetsplatsbesök, testa med särskilda material, bedöma om du faktiskt inte bör fortsätta ditt jobb eller om det går att ordna med hjälp av åtgärder på arbetsplatsen. Företagshälsovården saknar oftast kompetens i denna fråga. Kontakta därför hudläkaren igen för ny tid och diskussion av yrkesdermatologisk rådgivning och bedömning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: