Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem?

Hej.
Det har kliat under mina fötter halva vintern, och även på händerna. Jag har varit hos hudspecialist. Gjorde ett allergitest och det visade överkänslighet mot krom. Jag undviker skinn och ögonskuggor och liknande. Jag fick atarax mot klådan vid behov så nu tar jag bara en sån när det är som värst. Det har blviit ganska fint nu på handflatorna men huden under fötterna har blivit vit, nästan vitiligo likt. Har även massa vita pigment fläckar, lite varstans. Kan jag ha fått vitiligo? Jobbar inom vården och använder bomullsvantar nu. Kan krom verkligen utlösa allt elände som jag varit med om? Gråtit mej igenom nätterna när klådan varit som värst. Knappt kunnat gå på fötterna pga sprickorna. Kan man få bort det helt eller kommer jag alltid att ha handeksem och foteksem eller vad man ska kalla det? Det försvann helt när jag hade en penicillinkur plus kortisontabletter. Kan man inte leva på det för det var min absolut lyxigaste tid? Har inte haft atopiskt eksem och inga allergier som barn.

Den vanligaste orsaken till Hand- och foteksem brukar vara att man är så kallad atopiker och sen utlöst besvären med vattenkontakt av arbete eller fritidssysslor.
Kontaktallergi kan orsaka besvären, men att vara ung kvinna och bara vara kromallergiker är nog mycket sällsynt, så man måste fråga sig ifall Ditt testresultat verkligen har någon äkta koppling till Dina nuvarande besvär.
Är Dina hudbesvär strikt lokaliserade bara till händer och fötter med skarp gräns mot det friska vid handlederna och på fötterna någon cm upp på fotränderna bör man tänka på psoriasis. Är det mer torrt, sprucket och riktigt kraftigt förtjockad hud kan det bättre passa in på tylotiskt eksem. Det är inget direkt samband med vitiligo, men om Du har även detta får Din hudläkare avgöra.
Behandlingsmässigt brukar man börja med krämer, ev lägga till ljusbehandling och ifall detta inte fungerar gå över till systembehandling med tabletter. Dock bör man ha en diagnos, så man vet vad man behandlar. Jag tror det bästa är att Du tillsammans med Din hudläkare går igenom Dina besvär och att Du får en sannolik diagnos, och sen diskuterar en lämplig behandling. Du måste i så fall berätta hur Du har det idag och vad som fungerar/inte fungerat av det Du redan prövat. Hjälp finns att få.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: