Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem?

Hej.
Det har kliat under mina fötter halva vintern, och även på händerna. Jag har varit hos hudspecialist. Gjorde ett allergitest och det visade överkänslighet mot krom. Jag undviker skinn och ögonskuggor och liknande. Jag fick atarax mot klådan vid behov så nu tar jag bara en sån när det är som värst. Det har blviit ganska fint nu på handflatorna men huden under fötterna har blivit vit, nästan vitiligo likt. Har även massa vita pigment fläckar, lite varstans. Kan jag ha fått vitiligo? Jobbar inom vården och använder bomullsvantar nu. Kan krom verkligen utlösa allt elände som jag varit med om? Gråtit mej igenom nätterna när klådan varit som värst. Knappt kunnat gå på fötterna pga sprickorna. Kan man få bort det helt eller kommer jag alltid att ha handeksem och foteksem eller vad man ska kalla det? Det försvann helt när jag hade en penicillinkur plus kortisontabletter. Kan man inte leva på det för det var min absolut lyxigaste tid? Har inte haft atopiskt eksem och inga allergier som barn.

Den vanligaste orsaken till Hand- och foteksem brukar vara att man är så kallad atopiker och sen utlöst besvären med vattenkontakt av arbete eller fritidssysslor.
Kontaktallergi kan orsaka besvären, men att vara ung kvinna och bara vara kromallergiker är nog mycket sällsynt, så man måste fråga sig ifall Ditt testresultat verkligen har någon äkta koppling till Dina nuvarande besvär.
Är Dina hudbesvär strikt lokaliserade bara till händer och fötter med skarp gräns mot det friska vid handlederna och på fötterna någon cm upp på fotränderna bör man tänka på psoriasis. Är det mer torrt, sprucket och riktigt kraftigt förtjockad hud kan det bättre passa in på tylotiskt eksem. Det är inget direkt samband med vitiligo, men om Du har även detta får Din hudläkare avgöra.
Behandlingsmässigt brukar man börja med krämer, ev lägga till ljusbehandling och ifall detta inte fungerar gå över till systembehandling med tabletter. Dock bör man ha en diagnos, så man vet vad man behandlar. Jag tror det bästa är att Du tillsammans med Din hudläkare går igenom Dina besvär och att Du får en sannolik diagnos, och sen diskuterar en lämplig behandling. Du måste i så fall berätta hur Du har det idag och vad som fungerar/inte fungerat av det Du redan prövat. Hjälp finns att få.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!