Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem

Hej.
Jag har handeksem och har provat olika behandlingar. Har gått på olika ljusbehandlingar utan något större resultat. Provat homopati och haft kroppen fullt med nålar.
Jag hoppas du kan komma med något bra tips.
Tack på förhand.

Svar till signaturen Laroma
Eksem på händerna har många olika orsaker. Den vanligaste är så kallat icke allergiskt kontakteksem då uttorkande ämnen såsom vatten, rengöringsmedel och liknande så småningom ger upphov till ett irritations-eksem.
Kontaktallergi mot ex nickel kan också ge ett besvärligt handeksem.
Oavsett orsaken är behandlingen ofta långvarig och det händer ofta att eksemet kommer tillbaka. Orsaken till det är att det tar mycket lång tid - minst 6 månader - för huden att bygga upp en normal överhud med dess fyra olika lager med specifika funktioner. Ofta ser huden dock bättre ut snabbare och det är då lätt att börja minska på behandling eller åter utsätta huden för ämnen den ej tål.
Våra händer är ju vårt viktigaste redskap till allehanda vardagliga sysslor och utsätts hela tiden för påfrestningar.
Noggrann utredning av bakomliggande orsak, elimimation av den/dessa, lång behandling med mjukgörande och kortisonbehandling, totalt undvikande av kontakt med vatten och andra irriterande ämnen (handskar) är vägen till behandlingsframgång. Någon genväg finns ej.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 21 november, 2001 Publicerad: 21 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: