Ange ditt sökord

Annons:

handeksem

Jag har sedan ungefär ett år haft ett eksem i min högra hand(handflatan). Det är små bubblor som spricker upp och varar, sedan torkar det och huden spricker. Som barn hade jag mycket eksem och behandlades på Falu lasarett men idag har jag för det mesta inte några problem, om jag sköter mig. Detta eksem vill dock inte släppa taget. Jag smörjer med stark kortison som jag fått av mamma, som är mycket värre angripen än mig. Jag smörjer också med mjukgörande samt ibland med zinksalva för att torka ut när det vätskar.
Mina frågor är. Hur ska jag behandla det? Vem kan jag vända mig till för att få hjälp? Jag tänker inte gå till en husläkare för de kan för det mesta ingenting specifikt. Kan det bero på stress eller är det ämnesomsättningen, eller? Jag fick barn ungeför ett halvår innan det bröt ut. Kan det påverka? Tacksam för hjälp.

Svar till signaturen "KVI".
Du berättar att Du haft mycket eksem som barn. Sannolikt hade du böjveckseksem (atopiskt eksem) och då är risken stor att man som vuxen får ett icke allergiskt kontakteksem på händer, ofta orsakat av frekvent kontakt md vatten, tvättmedel,tvål och andra irriterande ämnen. Det stämmer också med att dina besvär kom efter att Du fått barn, en period i livet med mycket vatten och rengöring vid blöjbyten ock liknande. Ofta finns ärftliga faktorer med och Du anger ju att din mor har liknande.
Som huvudprincip bör man aldrig använda läkemedel ordinerade till en annan person!! Du bör ta kontakt med en hudläkare för att få egen korrekt lokalbehandling. Det är mycket viktigt att Du undviker kontakt med vatten,tvättmedel,disk och rengöring. Använd handskar,gärna med en bomullsvante under.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.