Ange ditt sökord

Annons:

handeksem

Jag har sedan ungefär ett år haft ett eksem i min högra hand(handflatan). Det är små bubblor som spricker upp och varar, sedan torkar det och huden spricker. Som barn hade jag mycket eksem och behandlades på Falu lasarett men idag har jag för det mesta inte några problem, om jag sköter mig. Detta eksem vill dock inte släppa taget. Jag smörjer med stark kortison som jag fått av mamma, som är mycket värre angripen än mig. Jag smörjer också med mjukgörande samt ibland med zinksalva för att torka ut när det vätskar.
Mina frågor är. Hur ska jag behandla det? Vem kan jag vända mig till för att få hjälp? Jag tänker inte gå till en husläkare för de kan för det mesta ingenting specifikt. Kan det bero på stress eller är det ämnesomsättningen, eller? Jag fick barn ungeför ett halvår innan det bröt ut. Kan det påverka? Tacksam för hjälp.

Svar till signaturen "KVI".
Du berättar att Du haft mycket eksem som barn. Sannolikt hade du böjveckseksem (atopiskt eksem) och då är risken stor att man som vuxen får ett icke allergiskt kontakteksem på händer, ofta orsakat av frekvent kontakt md vatten, tvättmedel,tvål och andra irriterande ämnen. Det stämmer också med att dina besvär kom efter att Du fått barn, en period i livet med mycket vatten och rengöring vid blöjbyten ock liknande. Ofta finns ärftliga faktorer med och Du anger ju att din mor har liknande.
Som huvudprincip bör man aldrig använda läkemedel ordinerade till en annan person!! Du bör ta kontakt med en hudläkare för att få egen korrekt lokalbehandling. Det är mycket viktigt att Du undviker kontakt med vatten,tvättmedel,disk och rengöring. Använd handskar,gärna med en bomullsvante under.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 mars, 2001 Publicerad: 29 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: