Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem

Hallå. Lider av krom & nickel sedan 20 år.
Men sedan ett år också av, att eksemet har satt sig på handflatorna.

Min märkliga fråga lyder: att man kallar det "handeksem" är en sak men jag undrar HUR det kan komma sig att eksemet STOPPAR EXAKT efter handflatan?
Det ligger inte en millimeter på underarmen.

Det verkar som att hand & arm är två HELT olika komponenter (som att reparera en bil med dåliga bromsklossar, det "sprider" sig knappast till däcket).

Märkligt eller?

Glad för ett svar,
Tomas

Hej!
Din fråga berör en fascinerande del av dermatologin: Varför hudsjukdomar "sätter sig" på speciellla platser, och ofta symmetriskt. Väldigt ofta vet vi inte svaret på det. Kromallergi har numera blivit mer ovanligt, men för dem som har det är just kroniskt handeksem en av följderna. Karakteristiskt för kontaktallergi är, att eksemet syns på de ytor som varit i kontakt med ämnet som man är allergisk mot. Skarp avgänsning mellan hand och arm är inte helt typiskt för kontaktallergi, däremot kan det karaktärisera handpsoriasis. Men i ditt fall låter det ju ändå som om diagnosen kontakteksem är säkerställd. Huden på handen skiljer sig på flera sätt från den på underarmen: Det finns inga hårfolliklar i handflatan, och därför inte heller talgkörtlar i samma utsträckning som på resten av kroppen (talgkörtlarna är en del av hårfollikeln). Huden kan alltså inte återfettas på samma sätt som ansiktshuden tex. Dessutom är hornlagret i handflatan tjockare än på de flesta andra delar av huden (utom fotsulan!).
Det finns alltså skillnader i huden, anpassat efter hur just den ytan används, som också kan spela roll vid uppkomst av sjukdomar.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!