Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem

Hallå. Lider av krom & nickel sedan 20 år.
Men sedan ett år också av, att eksemet har satt sig på handflatorna.

Min märkliga fråga lyder: att man kallar det "handeksem" är en sak men jag undrar HUR det kan komma sig att eksemet STOPPAR EXAKT efter handflatan?
Det ligger inte en millimeter på underarmen.

Det verkar som att hand & arm är två HELT olika komponenter (som att reparera en bil med dåliga bromsklossar, det "sprider" sig knappast till däcket).

Märkligt eller?

Glad för ett svar,
Tomas

Hej!
Din fråga berör en fascinerande del av dermatologin: Varför hudsjukdomar "sätter sig" på speciellla platser, och ofta symmetriskt. Väldigt ofta vet vi inte svaret på det. Kromallergi har numera blivit mer ovanligt, men för dem som har det är just kroniskt handeksem en av följderna. Karakteristiskt för kontaktallergi är, att eksemet syns på de ytor som varit i kontakt med ämnet som man är allergisk mot. Skarp avgänsning mellan hand och arm är inte helt typiskt för kontaktallergi, däremot kan det karaktärisera handpsoriasis. Men i ditt fall låter det ju ändå som om diagnosen kontakteksem är säkerställd. Huden på handen skiljer sig på flera sätt från den på underarmen: Det finns inga hårfolliklar i handflatan, och därför inte heller talgkörtlar i samma utsträckning som på resten av kroppen (talgkörtlarna är en del av hårfollikeln). Huden kan alltså inte återfettas på samma sätt som ansiktshuden tex. Dessutom är hornlagret i handflatan tjockare än på de flesta andra delar av huden (utom fotsulan!).
Det finns alltså skillnader i huden, anpassat efter hur just den ytan används, som också kan spela roll vid uppkomst av sjukdomar.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: