Ange ditt sökord

Annons:

Hand- och foteksem

Hej, jag har i flera år haft problem med eksem på högerhanden. Det bildas först små blåsor och när de spricker kliar det jättemycket, sen blir huden röd, torr och fjällar. Eksemen sitter i handflatan, på knogar, leder, fingrarnas sidor och runt naglarna. Det blir alltid bättre på sommaren och när det varmt. Har bott ett halvår i Afrika och då försvann eksemen på 2 veckor, men kom genast tillbaka när jag kom hem igen (fast det var sommar). Det kliar något fruktansvärt ibland och gör ont när huden spricker upp och flagar av. Har använt Betnovat utan att det hjälpte. Har också problem med att huden trillar av under fötterna (inte mellan tårna). Detta är ett problem som jag hade när jag var liten och som har kommit tillbaka. Översta hudlagren kan dras bort i stora flagor och jag minns att ibland kunde jag tom dra bort hudbitar från ovansidan av fötterna när jag var liten. Ibland bildas det sår när flagorna hänger up sig och det gör ont när jag går. Har även lite känningar av nickel ibland och min mamma har svår allergi, men inga eksem. Har varit hos läkare, men aldrig fått något svar på vad det beror på. Kan du ge några tips på vad jag kan göra för att jag ska slippa att det kliar på handen och så att jag slipper sår under fötterna.

Det tycks vara ett svårt problem och jag har svårt att säga exakt vad Dina problem beror på.
Ibland kan det vara en bakterieinfektion som "sparkar igång" reaktionen, och då kan det vara värt att lokalbehandla med stark kortisonkräm som dessutom innehåller antibiotika som t.ex Betnovat med neomycin.
Att besvären beror på en bakomliggande svampinfektion har man säkert tagit prover för att utesluta?
Vad man annars kan pröva med är att dels smörja mer intensivt med fet, mjukgörande kräm som Repair o/e Ceridal. Gå på ljusbehandling med UV-ljus 2 gånger i veckan brukar många gånger kunna hjälpa (via hudklinik, vissa privatläkare eller PSO's behandlingsanläggning). Tror man att det startar pga retande, yttre påverkan kan det vara värt att pröva Proderm skydds-skum från Apoteket.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!